Păstrarea fructelor până vara

gardviu Minune

Mulți dintre noi asociem păstrarea fructelor cu prepararea gemului, sau a compotului, însă știm foarte bine că acest lucru se face vara. Dar există și alte metode! Să vedem câteva dintre ele:

  1. Congelare: Este metoda cea mai simplă și mai rapidă. Să nu ne fie frică să tăiem un măr sănătos și spălat în felii și să le punem în congelator, deoarece la începutul primăverii vom găsi aceste fructe doar în hypermarketuri. Se pot pune cu un pic de scorțișoară în congelator, în așa fel putem să le scoatem și să le folosim pentru a prepara rapid o prăjitură cu mere delicioasă. Mandarinele și portocalele se curăță de coajă, și se pot pune în congelator pentru ca vara să putem pregăti înghețată pentru cei mici. Bananele se pot congela pisate în cutii de depozitare.
  2. Uscare: Este una din cele mai vechi metode de păstrare a fructelor și a legumelor. Acestea se pot usca folosind un deshidrator de alimente (trebuie să îl cumpărăm o singură dată, dar merită investiția) sau putem să le punem la uscat (este foarte simplu, însă durează foarte mult). Avantajul este că apa se evaporă din fructe (70-80% din fructe este apă) însă vitaminele și mineralele vor rămâne în totalitate în fructe. Iarna putem usca următoarele fructe: mere, pere, banane, dar vara să încercăm neapărat prunele uscate și caisele. Se prepară în cuptor, la foc mic, cu ușă întredeschisă.
  3. Compot sau dulceață: Putem pregăti compot sau dulceață din mere sau pere. Desigur, putem face acest lucru și vara, însă vara avem multă muncă, să pregătim celelalte fructe și legume, și în așa fel economisim puțin timp.

Fructele și legumele conservate acasă sunt mult mai bune decât cele pe care le cumpărăm din magazine, care conțin conservanți artificiali, și au o concentrație mică de fructe. Ceea ce trebuie să știm despre dulceața din magazine, este că aceasta conține fructe care erau bolnave, inestetice, sau care, fără conservanți ar putrezi rapid, și ar fi bune doar pentru prepararea de pălincă. Înainte să cumpărăm aceste produse din magazin pentru noi, sau pentru copii, să ne gândim că putem face chiar noi acasă, fără conservanți, și o să fie mult mai sănătoase.

 

Be the first to comment

Leave a Reply