Bonsaiul este din ce în ce în ce mai răspândit și la noi. Putem găsi nu doar la florării, dar și în hypermarketuri. Are un ghiveci relativ mic, nu ocupă prea mult spațiu, însă are o formă specială. Tot mai mulți amatori de grădinărit sunt tentați să încerce creșterea unui bonsai acasă. Să vedem ce presupune îngrijirea unui bonsai:
Bonsaiul este o plantă cu o durată de viață foarte mare. Este o plantă ideală pentru ca proprietarul să devină mai liniștit, ami stăpân pe sine. Pentru a crește un bonsai, este nevoie de o gândire în perspectivă. În primul rând trebuie să ne imaginăm cum vrem să arate planta, dar să nu uităm să ținem cont de specia și caracteristicile copacului. Bonsaiul nu este o singură specie, putem forma mai multe specii ca să fie bonsai, cum ar fi ficusul. Potrivit specialiștilor, un bonsai este mai sănătos dacă vorbim cu el și nu este lăsat prea mult timp singur. În schimbul îngrijirii, ne va umple casa cu energie positivă, prin faptul că aduce în casă două elemente esențiale ale feng-shui-ului, și anume pământul și lemnul.
Alegerea pământului pentru bonsai
Pentru a avea o plantă sănătoasă, este bine să folosiți pământ special pentru bonsai. Acesta este cel mai important crieteriu. Vasul ales nu trebuie să fie adânc, pentru ca bonsaiul să aibe o creștere lentă și constantă. Vasul să aibă găuri, pentru a evacua excesul de apă.
Alegerea locului potrivit
Această plantă preferă locurile luminoase, însă nu este bine să le expunem la soarele direct. Putem căuta un loc în casă lângă o fereastră unde soarele bate doar dimineața.
În cazul în care alegem un loc la umbră, unde nu primește soare deloc, atunci este posibil să își piardă frunzele, fiind mai sensibil la boli.
O dată pe săptămână este bine să întoarcem planta la 180 grade pentru ca toate frunzele sale să fie răsfățate de soare.
Udarea
Dacă udăm prea mult bonsaiul, acesta se poate îneca, însă dacă îi dăm o cantitate prea mică de apă, atunci este posibil să se usuce.
În general toate tipurile de bonsai preferă udarea prin scufundare. Acesta înseamnă să scufundăm ghiveciul într-un recipient mare de apă pentru aproximativ 2 minute, după care să lăsăm ghiveciul pentru aproximativ o oră la o gaură de scurgere, pentru ca pământul să scape de excesul de apă. Recomand ca acest procedeu să fie efectuat vara o dată pe lună. În restul anului bonsaiul se udă o dată pe săptămână, sau când pmântul este uscat în totalitate. Putem verifica dacă solul s-a uscat prin introducerea unui deget la adâncimea de 1 cm în sol.
Tunderea bonsaiului
Prin tundere putem forma copăcelul așa cum ne dorim să fie. Însă tunderea se face în funcție de specia bonsaiului. În general această tundere se face primăvara. Regula principală este: se tund ramurile care se intersectează între ele sau cu trunchiul, ramurile drepte care ies din coronament și ramurile care se îndreaptă către sol.
Be the first to comment