Lavandă în ghiveci

gardviu Minune

Lavandă în ghiveci

Dacă alegem să plantăm lavanda în ghiveci și nu direct în sol afară, trebuie să îi acordăm atenție sporită. Lavanda în ghiveci poate fi pusă chiar și pe balcon, terasă sau în curte pentru a putea ține sub control evoluția lavandei. Lavanda, dacă este plantată în sol are tendința de a se extinde, însă dacă plantăm în ghiveci, putem ține sub control această extindere, totodată putem muta cu ușurință lavanda în locul în care observăm că îi place mai mult.

 

Iată câteva reguli de bază pentru ca lavanda în ghiveci să fie sănătoasă:

Lavanda preferă un sol sărac în nutriții

Pământul ales pentru plante este bine să fie sărac în nutriții și uscat, datorită faptului că este aclimatizat în zonele secetoase colinare-muntoase. Preferă solul adânc, calcaros și permeabil, poate muri în soluri nisipoase, grele, umede. Aciditatea solului să fie neutră.

Fertilizarea se face cu poroduse pe bază de azot.

 

Lavanda are nevoie de un ghiveci cu deschidere mare

Este foarte important să alegem ghiveciul potrivit pentru tufa de lavandă, în așa fel se pot dezvolta în voie. Acesta să aibe un diametru de 30 cm, iar volumul de 2 ori mai mare decât al rădăcinii. Lavanda are o rădăcină pivotantă, din acest motiv rezistă la secetă mai bine dacă este plantat afară decât dacă este plantat în ghiveci. La vârsta de 3-4 ani rădăcina principală a plantei poate ajunge chiar și la 2 metri dacă este plantat afară în sol.

 

Lavanda preferă locurile însorite

Este bine să amplasăm ghiveciul cu lavandă într-un loc unde este soare opt ore pe zi. Pe lângă soare, pământ și nutrienți are nevoie de curenți de aer. O putem amplasa pe terasă, balcon sau chiar și în casă unde deschidem mai des geamul.

Lavndă în ghiveci
Lavndă în ghiveci

 

Tunderea lavandei la ghiveci

Tufa de lavandă plantată în ghiveci are nevoie de îngrijiri speciale. Datorită rădăcinii pivotante, poate dezvolta o rădăcină mare, chiar și de 2 metri, însă în ghiveci se mulțumește și cu mai puțin. Pentru ca planta să se dezvolte pe toată suprafața vasului (poate avea chiar o formă sferică), trebuie să o tundem.

 

Perioada de înflorire începe în luna mai și durează până în luna august. Ramurile parțial înflorite se pot tunde și se pot usca ca să le putem folosi în casă pentru mirosul lor natural. Mirosul de lavandă este cea mai bună protecție naturală împotriva țânțarilor.

Florile de lavandă nu se rup, este mai bine să folosim foarfeca. Tunderea se face după înflorire, pentru a își păstra forma dar și pentru a încetini îmbătrânirea plantei. Recomandaăm tunderea tufelor la trei sferturi din înălțime a ramurilor proaspăt crescute.

 

Mai multe informații despre îngrijirea lavandei găsiți aici. 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply