Palmierul de grădină

gardviu Minune

Palmierul de grădină (Trachycarpus fortunei) este originar din zona centrală a Chinei. Este un arbore impozant care formează un trunchi gros acoperit cu fibre maronii. În general este o plantă de interior, însă plantele mature pot fi plantate și în grădină. În China acest palmier crește la altitudini de 2400 metri, din acest motiv poate trăi și la noi în grădină, însă este recomandat ca iarna să mutăm planta în casă sau în solar.

Palmieri plantati in gradina
Palmieri in gradina

Plantarea semințelor de palmier:

Se poate planta pe tot parcursul anului, însă încolțirea semințelor să se facă sub folie sau sub sticlă. Să nu ne speriem dacă nu începe dezvoltarea semințelor imediat, deoarece este posibil să avem noroc și să așteptăm doar o lună, însă este posibil să apară primele frunzulițe doar peste jumătate de an. Înainte de a le planta, să înmuiem semințele 2-3 zile în șervețel umed sau în apă pentru ca acestea să se îmbibe cu apă. Să le plantăm la aproximativ 1 cm adâncime în solul cu compoziția:

2/3 COMPOST sau PĂMÂNT FERTIL sau NISIP+PĂMÂNT DE FLORI și 1/3 părți TURBĂ

semintele palmierului

Dacă au apărut primele frunze, să udăm zilnic, însă trebuie să avem grijă să nu fie nici prea multă apă. Este indicat ca recipientul în care am plantat semințele să aibe găuri în partea de jos. În această facă este bină să protejăm plantele de soarele direct, dar să le punem într-un loc însorit pentru a se dezvolta bine.

palmieri in crestere

Dacă vremea devine mai rece, să încetăm adăugarea de nutriții, deoarece și această plantă are nevoie de repaus pe perioada iernii. În lunile de iarnă să acoperim palmierul cu o folie cu bule de aer și să udăm mai rar, ca să diminuăm dezvoltarea vegetativă. Plantele mai mici de 2 ani să nu le plantăm în grădină, deoarece nu sunt destul de puternice ca să supraviețuiască iarna. De la această vârstă este de ajuns să le ajutăm cu un îngrășământ o dată la 2-3 luni (rata de îngrășământ recomandată de Universitatea din Florida este de 2:1:3:1 (N:P:K:Mg)), în martie la plantarea în grădină/scoaterea foliei, în iunie și în septembrie. Din septembrie să nu mai ajutăm cu îngrășământ pentru ca planta să se poată pregăti pentru repausul de iarnă.

Cheia este formarea microclimatului în jurul palmierului. Neapărat să plantăm într-un loc însorit (unde se topește prima dată zăpada), pe partea sudică a casei. În jurul trunchiului palmierului de grădină să punem material care să “adune” căldura (folie neagră sau mulci). Să acoperim frunzele pentru ca zăpada să nu ajungă în mijlocul plantei, de unde pornesc lăstarii noi. Dacă totuși ajunge zăpada în mijlocul plantei, atunci palmierul de grădină poate muri!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply