Vine primavara!

gardviu Minune

Dacă abia aștepți deja primăvara pentru ca să poți ieși în grădină, atunci îți recomand să te gândești la semințele ce pot fi puse în ghiveci deja la mijlocul iernii.

Dar cum să le plantăm? Răspunsul pare simplu, însă trebuie să ne gândim la multe aspecte, și de cele mai multe ori uităm ceva. În primul rând, în ce recipient să punem semințele? Nu îți recomand paharele de smântână, nu din cauza materialului, ci fiindcă de multe ori uităm să facem găuri pe fundul paharelor și semințele vor sta în apă, și vor putrezi.

Este indicat să folosim mai degrabă niște ghivece de dimensiuni mai mici. În cazul în care nu avem destul spațiu pentru a planta semințele în ghivece separate, atunci putem folosi tăvile pentru înmulțit semințele. În așa fel putem planta mai multe semințe ocupând un spațiu mai mic. Desigur, peste 2-3 săptămâni trebuie să le plantăm în ghivece mai mari, înainte ca rădăcina plantelor să crească laolaltă, deoarece la replantare ar trebui să tundem din rădăcina lor.

Deci, dacă știm deja în ce recipient o să plantăm, atunci următorul lucre de făcut este să scoatem instrucțiunile de plantare (chiar și de pe internet dacă nu mai avem hârtia), și să citim ce distanță se recomandă să lăsăm între plante. Dacă trebuie să le punem una lângă alta, să nu ne facem griji nici atunci, doar să încercăm să le punem cât mai aproape una de alta, după care punem pământul peste cu o lopățică. Întotdeauna să le udăm cu stropitoarea, nu direct din sticlă, ca să nu iasă semințele din sol.

Ce tip de sol să punem în ghiveci? De obicei se pune pământ-nisip-îngrășământ natural într-o compoziție de 5:2:1. Este indicat să amestecăm această compoziție într-o găleată înainte să o punem peste semințe. În cazul plantelor de decor, este bun pământul natural de flori care se găsește în comerț, pentru plantele veșnic verzi există pământ special pentru ele.

Adâncimea la care se plantează semințele este simplu de calculat, deoarece trebuie să calculăm de la suprafață în jos. Dacă trebuiă să punem semințele la 5 cm, atunci punem pământ în așa fel încât să rămână doar 5 cm din ghiveci, punem semințele și adăugăm restul de pământ. Se udă des, la 2-3 zile, deoarece este nevoie de umezeală ca să dezvolte rădăcini. Să așezăm într-un loc însorit, însă camera să aibă destulă umiditate, aerul să nu fie uscat.

 

Be the first to comment

Leave a Reply