Informații despre gardul de lemn

Ce trebuie să știm despre gardul din lemn?

gardviu Minune

Informații despre gardul de lemn

Tradiția ne spune să optăm pentru un gard din lemn. De cele mai multe ori nu dăm importanță gardului de lemn, considerăm că este mai puțin important decât mobilierul din casă. Însă un gard din lemn care nu este realizat așa cum trebuie, nu va fi un gard durabil. Pentru a prelungi durata de viață a gardului de lemn, trebuie să știm următoarele informații despre gardul de lemn:

  • să alegem lemnul potrivit pentru gard
  • să avem grijă la modul de construcție
  • să protejăm lemnul împotriva putrezirii

Alegerea lemnului pentru gardul din lemn

Putem alege lemnul de salcâm pentru a construi gardul. Acest lemn are un conținut natural de uleiuri, deci este ideal pentru stâlpii de susținere a gardului de lemn. Putem folosi și stejarul, care este foarte rezistent, însă asta înseamnă un cost suplimentar, deoarece stejarul crește încet și se folosește în special pentru mobilă.

La noi cel mai răspândit lemn folosit pentru gard este cel de rășinoase, cum ar fi: molid, brad, pin. Este un lemn durabil și accesibil ca și preț.

Construcția gardului de lemn

Problema cea mai mare la un gard de lemn este putrezirea, mai ales în locul în care atinge solul. Lemnul se macină și poate fi dărâmat cu ușurință chiar și de vânt. Din această cauză trebuie să asigurăm drenarea apei din porțiunea respectivă. Putem pune în groapă pietriș cu nisip, sau putem lega cu ciment în loc de nisip. Există și folii speciale pentru a proteja stâlpul. Această folie trebuie așezată în așa fel încât să acopere toată partea din sol, dar să rămână și afară 5 cm aproximativ.

Protejarea gardului de lemn

Pentru a proteja gardul de lemn putem alege din mai multe produse: lacuri, vopsele, ceruri, uleiuri. Este foarte important să le protejăm împotriva radiațiilor UV. Dacă nu le protejăm, acestea vor deveni gri în timp. Cel mai repede își schimbă culoarea gardul din rășinoase. Împotriva radiațiilor UV să folosiți întotdeauna produse care sunt colorate. Cele transparente nu protejează împotriva radiațiilor UV.

De asemenea, trebuie să tratăm gardul de lemn și împotriva insectelor. În magazinele specializate găsim insecticide pentru tratarea lemnului. Desigur, putem alege varianta de lemn care este deja tratat pentru a ne ușura munca.

 

Tipuri de gard

  • gard din lemn – despre care am vorbit mai sus, acesta are un aspect rustic
  • gard din beton -acesta este un gard stabil, rezistent la intemperii și nu necesită întreținere
  • gard din fier forjat – acest tip de gard este unul elegant, însă nu oferă intimitate
  • gardul din tablă – este o soluție ieftină, însă poate fi deformat cu ușurință și produce un zgomot deranjat cânt bate vântul sau când plouă
  • gardul din cărămidă – se asortează cu o casă de cărămidă, însă trebuie să protejăm gardul de ploaie printr-un mic acoperiș de țiglă
  • gardul din piatră – este un gard rustic, durabil, dar pentru realizarea acestuia este nevoie să căutăm un meseriaș priceput
  • gardul viu – este o alegere naturală, frumoasă, dar are nevoie de îngrijire pe parcursul anului. Pentru a forma un gard viu putem opta pentru plante veșnic verzi, cum ar fi tuia, care crește încet, dar este verde tot anul, sau pentru plante cu frunze căzătoare, cum ar fi Gardul Viu Minune, care are o creștere rapidă, însă toamna târziu rămâne fără frunze.

Aici găsiți poze cu plante tunse în cele mai ciudate forme, ca să dăm un plus de viață grădinii.

Gard din piatra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gard din piatră

 

 

 

 

Gard din cărămidă

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply