Roinița – Elixirul vieții

gardviu Minune

Roinița (denumită și melisa) este una din cele mai folosite plante medicinale din lume. Pentru extraordinara ei valoare terapeutică, roinița poartă un nume deosebit: Elixirul Vieții – mai ales datorită efectului său calmant asupra inimii.

Toate părțile plantei degaja un miros foarte plăcut și penetrant de lămâie, mai ales când sunt ușor frecate între degete. Din acest motiv se mai numește și lămâiță.

Poate înlocui coaja rasă de lămâie, se folosește adesea în ceaiuri. În salatele și deserturile de fructe melisa este bine venită, iar buchetele pot orna aperitivele, băuturile, înghețatele. Oțetul aromatizat deține primul loc pentru preparatele din pește, sosuri cu maioneză și salate de legume proaspete sau fierte.

În formă uscată se poate folosi la condimentarea unor bucate: ouă, marinarea cărnurilor și a peștelui.

Roinita

Din roiniță se prepară infuzie, decoct, tinctură, ulei și lichior. Această licoare combate stările depresive, anxietatea, amețelile, indigestiile și crizele de apoplexie.

Utilizări terapeutice ale roiniței: 

Roinița și sistemul nervos: 

Probabil cea mai importantă categorie de efecte a roniței este cea asupra sisttemului nervos. În doze mici și administrat ocazional, roinița este un excelent calmant nervos, fiind recomandată contra durerilor de cap, care apar pe fond de stres și de suprasolicitare, contra insomniei, contra tulburărilor digestive. În aceste cazuri se administrează câte o linguriță de tinctură diluată într-un pahar de apă, în doză unică, atunci când este nevoie.

 

Roinița și psihicul: 

Administrarea unor doze medii de roiniță, 6 lingurițe de tinctură pe zi sau 4 lingurițe de pulbere pe zi, are efecte înviorătoare asupra psihicului, antidepresive favorizând gândirea optimistă, amplificând tonusul psihic și mental.

 

Roinița și glanda tiroidă: 

Studii făcute la un important institut american de endocrinologie au arătat că extractele din roiniță pur și simplu inhibă puternic acțiunea în organism a hormonului tiroidian. Puteți folosi infuzia combinată de roiniță. Din acesta se bea câte un litru pe zi, în 3-4 reprize, în cure de 2 luni, cu 2 săptămâni pauză.

Roinița și reumatismul: 

Un litru de infuzie combinată de roiniță consumată zilnic ajută la combaterea majorității formelor de reumatism, având a acțiune antiinflamatoare articulară, antialgică, încetinind sau chiar oprind procesele degenerative.

 

Be the first to comment

Leave a Reply