În ultima perioadă multă lume m-a întrebat:
-“De ce mi se îngălbenesc plantele din grădină?”
Răspunsul meu nu a fost întotdeauna îngrijorător, dar cel care m-a întrebat trebuia să facă ceva ca să ănbunătățească starea plantelor. Aș fi vrut de multe ori să arunc o privire, să văd plantele, deoarece în perioadele secetoase nu mă gândesc la infecții fungice (au nevoie de APĂ ca să se înmulțească), mai degrabă mă gândesc la un deficiet de nutrienți din sol, însă pentru asta ar fi fost nevoie să văd plantele, și să fac o analiză a solului ca să fiu sigură.
Atunci când o planta nu se dezvoltă bine, apar semnele unor boli, acestea pot fi cauzate de factori biotici (ciupercă, viruși, bacterii, dăunători) sau factori abiotici (fără viață). Factorii abiotici pot fi condițiile climatice (lumină, temperatură, umiditate), toxinele, Ph-ul solului, tipul solului, și NUTRIȚIILE DIN SOL!
1. Lipsa azotului pe frunza castraveților
Până la mijlocul verii, nutrițiile din sol se epuizează. De cele mai multe ori lipsesc micro sau macro elementele care apar imediat pe plante, și putem să le identificăm cu ușurință. Să vedem cum le putem identifica și combate pe cele mai commune:
Lipsă de azot – Este asociat cu o culoare gălbuie a frunzelor (cloroză), începe de la marginea frunzelor, și avansează spre baza frunzelor. În final frunzele cad, deoarece nu mai pot produce clorofilă. Cauza acestuia este de obicei calcifierea solului, deoarece solul nu poate extrage fierul din sol, iar acest lucru împiedică dezvoltarea clorofilei în frunze. Întotdeauna îngălbenirea începe la frunzele de jos, și se extinde la frunzele noi, de sus. Putem ajuta solul cu azot sau fier!
Lipsă fosfor – La început frunzele au o culoare mov-albăstruie, iar treptat devin maro. Și aici prima data frunzele de jos sunt afectate, deoarece sunt mai aproape de sol decât frunzele noi, de deasupra. O să observăm acest colorit și pe roadele plantei. Recomandăm un îngrășământ NPK.
2. Lipsa fosforului pe frunze
Be the first to comment