Nu este ciupercă…. Doar lipsă de nutriții! Partea II.

gardviu Minune

Lipsă potasiu – Frunzele se îngălbenesc, însă partea dinspre bază a frunzei rămâne verde. Nu mai crește nici planta, iar roadele nu se mai dezvoltă. Pe roade apar pete. Planta este mai sensibilă la secetă, și iarna nu va fi rezistentă la ger.

Lipsă calciu – Este o boală interesantă, deoarece pe fiecare plantă se manifestă diferit, dar tot timpul apare prima dată la frunzele tinere. La roșii și ardei apare putrezirea roadelor, la celelalte plante pot apărea pete maronii la marginea frunzei, sau uscarea crengilor.

Lipsă de magneziu – Frunzele se îngălbenesc, însă venele groase ale frunzelor rămân verzi. Începe la frunzele din mijloc ale plantei, iar îngălbenirea avansează de la baza frunzei la vârful acestuia.

Lipsă de fier – Începe pe frunzele tinere, și lăstarii noi, și avansează spre baza plantei. Se îngălbenește toată planta, așa și vene frunzei și nu mai produce clorofilă. În cazurile grave apare necroza (uscarea totală a plantei).

Lipsă de sulf – Și în cazul acesta se îngălbenește toată frunza, începe de la vârful frunzelor, iar venele de pe frunze vor fi roșii. Frunzele vor deveni rigide, și dure la atingere.

Lipsă de zinc – Îngălbenirea începe de la frunzele noi, marginile se deformează.

Atunci când observăm o boală pe plante, este important să aflăm cauza exactă a acestuia. Din acest motiv recomandăm o analiză a solului, ca să știm ce elemente lipsesc din sol. O dată la 3-4 ani, toamna, să punem pe sol un îngrășământ, pentru a completa deficiențele din sol.

Be the first to comment

Leave a Reply