Importanța tunderii lavandei

gardviu Minune

Lavanda este o plantă cu nenumărate beneficii, dar din păcate multă lume a uitat acest lucru. În luna iulie se face prima tundere a plantelor. Acest lucru este benefic pentru planta, ca să supraviețuiască!

Tufele de lavandă se pot planta primăvara sau toamana, și contrar părerilor formate dealungul anilor, este o plantă nepretențioasă, care produce cele mai multe flori și uleiuri esențiale atunci când trebuie să se lupte împotriva elementelor de mediu (asta desigur NU înseamnă că nu trebuie să avem deloc grijă de plăntuțe, deoarece are nevoie de apă ca orice alră plantă din grădină). Nu degeaba a fost planta preferată de oamenii simpli, care zi de zi munceau pe câmp, și nu aveau timp să se ocupe de amenajarea curții.
Dar și acești oameni știau că lavanda are nevoie de atenție sporită doar de 2 ori pe an, și dacă făceau acest lucru, atunci timp de mulți ani îi încânta cu un miros îmbietor și o priveliște care îți tăia respirația.

Prima tundere se face vara, la mijlocul lunii iulie. Dacă tăiem florile de pe plantă, atunci în cursul anului vor mai înflori încă o dată (sfârșitul lunii septembrie, începutul lunii octombrie). Atunci trebuie să le mai tundem încă o dată.
Dacă în fiecare an le tundem de 2 ori, atunci își vor menține vitalitatea pentru mai mult timp, nu vor îmbătrâni.
Însă aveți grijă! Este interzis să le tundem înapoi până la scoarța lemnoasă, deoarece de acolo nu vor mai înflori niciodată. Este de ajuns dacă tundem doar florile de pe plantă, și primăvara devreme le tundem chiar și la jumătate.

Be the first to comment

Leave a Reply