Ce să folosesc în loc de îngrășământ?

gardviu Minune

Oamenii cred că numai agricultorii ecologici pot produce orice fără îngrășământ. Pentru majoritatea oamenilor sunt disponibile diferite materiale, depinde doar de noi, dacă le alegem pe acestea sau soluția simplă, prin care cumpărăm îngrășământul din magazin. Dacă nici unul dintre aceste metode nu vă place, puteți amesteca materialele de compost în sol, însă aceasta este o tehnică individuală, despre care vom vorbi în alt articol. Haideți să cunoaștem câteva îngrășăminte de proveniență animală, dar și subproduse ale unor industrii. Nu toate sunt disponibile în țara noastră, însă le putem comanda de pe internet, din altă țară.

Îngrășământ de la animale: Este un amestec al materialelor fecale ale animalelor cu paie. Înainte ca cineva să spună un categoric nu la acest tip, să nu uităm că aceste fecale sunt fermentate, și nu mai au mirosul acela puternic de fecale (bineînteles nu miros a trandafiri, dar este suportabil). Cele mai bune sunt cele de: cal, porc, oaie, iepure sau de pasăre. Gunoiul de la cal, este potrivit pentru “încălzirea” brazdelor, pentru plante care au nevoie de multe nutriții, sau pentru creșterea ciupercilor. Materialele fecale ale porcului sunt bogate în potasiu și azot, prin urmare sunt recomandate pentru țelină, zmeură și ceapă. Gunoiul de pasăre are un conținut ridicat de fosfor, azot și potasiu, dar trebuie să avem grijă, deoarece poate arde plantele, dacă punem prea mult.

Se mai pot folosi următoarele: turbă, argilă, calcar, dolomit, alginit, algalină, bazalt sau minerale din argilă. 

 

Cel mai mare dezavantaj al îngrășămintelor este că supradozajul în sol, sau dacă ajunge în apa potabilă, pot provoca simptome de otrăvire. Cel mai cunoscut exemplu este otrăvirea cu nitrați, care este diagnosticată la bebeluși ca și “febră albastră”. Apa potabilă care conține nitrați sau salate de culoare verde sălbatic sunt cel mai probabil să devină așa de colorate cu azot excesiv, așa că asigurați-vă să nu dați așa ceva copiilor mici. Dacă totuși ajunge în organismul copilului, atunci nitritul nu o să mai permită celulelor roșii să se oxigeneze. Să tratăm cu grijă grădina cu legume, chiar dacă folosim îngrășăminte naturale.

Be the first to comment

Leave a Reply