Să nu ardem frunzele

gardviu Minune

Cu toate că ni se pare o soluție foarte simplă, însă minunată arderea frunzelor în fiecare toamnă, aș avertiza pe toată lumea în privința acestei forme de distrugere. Nu degeaba se interzice arderea frunzelor încetul cu încetul în fiecare țară. Motivul acestui lucru nu este să plătim și pentru aceasta și să transportăm deșeurile verzi acumulate. Nu. Deoarece singurul aspect pozitiv aferent metodei prin ardere constă în faptul că este gratuit. Respectiv să luăm deci amănunțit cu precizie dacă este într-adevăr gratis?

Căci sănătatea noastră este de neprețuit. Cantitatea ridicată a substanțelor nocive ajunse în aer pe parcursul arderii frunzelor se poate observa arderea frunzelor a 1 familie în forma unui fum asfixiant. Care are fi compoziție aerului dacă toți ar alege această soluție? S-ar crea o situație catastrofală, să nu ne pară rău de bani deci pentru sacii din magazinele de articole gospodărești sau pentru grădinari prin intermediul cărora deșeurile verzi acumulate devin transportabile, ei le transportă la locul corespunzător în mod garantat (stație de compostare sau depozit de deșeuri verzi).

 

Mulți nu înțeleg de nu este permis să ne debarasăm de aceste frunze „inutile” prin ardere. Ei, în primul rând, pentru că se formează substanțe nocive (zgură, praf mărunt care plutește în aer) pe parcursul arderii, apoi aceste particule fine intră în bronhiile pulmonare și acolo pot cauza tuse, respirație grea, spasme de asfixiere. Acum sincer? Merită?

Pe deasupra există metode mai inteligente ale îndepărtării frunzelor. Frunzele denumite anterior „inutile” sunt, de fapt, o binecuvântare pentru o grădină. Conform regulilor naturii cea mai bună soluție este dacă nu le adunăm deloc frunzele căzute pe pământ, deoarece pe parcursul descompunerii lor reintroduc în sol o mulțime de substanțe nutritive, astfel posibilitatea menținerii în viață a plantelor noastră cu  îngrășământ artificial în anul următor este mai mică. Pe lângă acest aspect asigură pentru suprafața solului un strat de acoperire în zilele de iarnă geroasă, nu trebuie să   ne temem nici de înghețarea plantelor mai sensibile. Dacă dorim neapărat să acordăm prioritate unei suprafețe ierboase strălucitoare, atunci mai există posibilitatea COMPOSTĂRII ca modalitate de utilizare perfectă. Să așezăm liniștit frunzele căzute în aparatul de compostare, însă să nu uităm să le udăm periodic (dacă plouă, desigur nu este nevoie), respectiv și întoarcem amestecul aflat în interiorul acestuia, astfel încet se vor descompune frumos într-un material cu caracter de pământ pe care îl putem aplica ca îngrășământ organic sub plantele noastră încă în perioada de toamnă sau primăvara devreme.

Be the first to comment

Leave a Reply