Tunderea plantelor de decor și gardului viu vara

gardviu Minune

La mijlocul verii deja ne pierdem entuziasmul pentru grădinărit, deja vrem să ne bucurăm de efortul depus din primăvară până acum. Însă plantele au nevoie de îngrijire tot anul! Trebuie să le udăm regulat, să le oferim nutriții (cel mai bine este să le oferim sub formă de granule), să scoatem buruienile din sol, și să le tundem și vara.
În cele mai multe cazuri este de ajuns dacă tundem florile uscate de pe ele, însă în anumite cazuri este recomandat să le tundem înapoi la jumătatea înălțimii, ca să ne încânte cu flori și în a doua parte a anului.
În cazul gardurilor vii, este recomandat să le tundem și vara, și toamna, nu doar primăvara. Însă după aceasta, să le pulverizăm împotriva dăunătorilor, deoarece dăunătorii atacă mai ușor plantele tocmai tunse.

Plante anuale pentru borduri:
• Lavanda (Lavandula angustifolia)→ cu o tundere vara, va înflori la sfârșitul lunii septembrie, iar florile tunse vor alunga moliile din dulapuri
• Cununița (Spiraea sp.)
• Hypericum (Hypericum calycinum)
• Sclipetul (Potentilla sp.)

Pe acestea este recomandat să le tundem după ce florile au ofilit la aproximativ jumătate, ca să înflorească încă o dată pe parcursul anului.
Se pretează ca și gard viu și plantele veșnic verzi: tuia, chiparos, drăcila, dar chiar și piracanta, ligustrum, evonimus sau păducel.

Plantele decorative solitare au nevoie de o tundere în iunie sau iulie, deoarece pe de o parte acestea își pierd forma, crengile alungite vor da impresia unei grădini neestetice, pe de altă parte, razele soarelui vor pătrunde cu ușurință printre crengi și riscul apariției infecțiilor fungice scade.

Plante solitare pe care să le tundem în iunie-iulie:
o Forsitia (Forsythia x intermedia)
o Deutia (Deutzia sp.)
o Liliac de vară (Buddleja davidii)
o Keria (Kerria japonica)
o Cununița de vară (Spiraea billiardii)
o Cununița roșie (Spiraea bumalda)
o Mielăreaua (Vitex agnus-castus)
o Gutuiul japonez (Chaenomeles japonica)

Atât plantele de decor, cât și plantele pentru gard viu ne vor recompensa, dacă le acordăm destulă atenție și îngrijire. Părțile tăiate de pe plante să le punem la compost, sau în locurile special amenajate, pentru a fi prelucrat (cu asta diminuăm poluarea).

Be the first to comment

Leave a Reply