Compostul, de fapt, nu este altceva, decât îngrășământ organic fermentat. Compostul bun oferă plantelor noastre substanțe nutritive într-o cantitate corespunzătoare, însă trebuie să-l prelucrăm în sol toamna, la fel, ca și cum am cumpăra îngrășământ organic provenit din creșterea animalelor (eventual îngrășământ artificial, însă grădinarul adevărat dorește să participe și el activ în acest circuit minunat al naturii).
Cu puțină grijă și puțină muncă putem realiza pentru noi înșine un stoc gratuit de substanțe organice care ameliorează nu numai structura solului, însă contrar îngrășământului artificial care se dizolvă rapid, asigură o dotație continuă de substanțe nutritive pentru plante, astfel crește capacitatea de rezistență a plantelor împotriva bolilor, dăunătorilor pentru că pe lângă faptul că solul va dispune de o capacitate mai bună de legare a apei, se va intensifica și activitatea organismelor vii din sol!
Compostul corespunzător nu constă numai în aruncarea deșeurilor verzi de-a cursul anului unele deasupra altora (inclusiv iarba tăiată, crengile, gardurile vii tăiate, buruienile, fructele căzute, deșeurile organice din gospodărie), căci într-un compost prelucrat în mod corespunzător nu pot ajunge anumite părți vegetale. În nici un caz să nu ajungă de exemplu frunză de nuc între deșeurile bio, pentru că substanțele de împiedicare a creșterii (juglon) nu favorizează substanței compostului. Cea mai bună soluție este amplasarea frunzelor de nuc de cantitate mare căzută într-un rezervor mic separat, apoi fermentate 2 luni în acest rezervor, până atunci se vor descompune hormonii de împiedicare a creșterii aflate în acestea, așa le putem amplasa liniștit lângă celelalte deșeuri organice. În afară de cel al nucului, se descompun greu și frunzele platanului și castanului, cu toate acestea și aceștia pot fi introduse în aparatul de compostat. Să nu amplasăm nici coaja fructelor tropicale la locul nostru de colectare a deșeurilor verzi pentru că acestea sunt tratate cu substanțe de împiedicare a putrezirii/fermentării. Nu este recomandată nici aruncarea buruienilor deasupra lor care sunt deja în faza înfloririi pentru că semințele aflate în acestea se pot dezvolta cu ușurință în grădina noastră în anul următor.
Să avem grijă că colectorul îngrășământului verde să fie bine aerisit și să fie suficient îmbibat de razele solare, cel mai potrivit în acest scop este folosirea unui rezervor cu structură cu zăbrele, astfel, pe de parte, este mai ușor întoarcerea bunurilor verzi la fiecare 2 luni, respectiv și apa de ploaie poate pătrunde mai bine decât în cazul celor închise. Există și rezervoare de compost produse exclusiv în acest scop, acestea se îngustează în sus, capacul lor se poate închide bine, sunt fabricate din material sintetic, sunt optime pentru activitatea liniștită pașnică a proceselor desfășurate în ele.
În afară de acest aspect, este foarte importantă să udăm activ deșeurile verzi vegetale pentru obținerea un compost maturat, întrucât bacteriile și ciupercile responsabile pentru fermentare și procesele de descompunere își pot produce efectele lor numai într-un mediu umed. Pe lângă această să întoarcem părțile vegetale aflate în acesta la fiecare două luni pentru a nu se dospi și să nu înceapă activitatea anaerobă (chiar putrezirea). Merită să tăiem în bucăți cât mai mici de ex. crengile, astfel se accelerează procesul de descompunere. Înainte să-l utilizăm la sfârșitul toamnei pentru introducerea lui în sol, să acordăm puțin timp în orice caz pentru ciuruirea materialului de compost printr-o sită cu găuri mari. Astfel putem verifica dacă este suficient de moale, iar ceea ce nu trece prin sită (părțile vegetale mai mare, bucăți de crengi) să le separăm și să le reintroducem în rezervorul de compost pentru că, conform semnelor, le trebuie acordat timp pentru a se descompune total!
Dorim tuturor un bio-grădinărit bun! Să ne bucurăm de rezultatul muncii noastre!
Be the first to comment