Scapă de buruienile de sub plante!

gardviu Minune

Pentru mine, munca cea mai “grea” din grădină este să scot buruienile de sub plante. Mă enervează când buruienile cresc mult mai repede decât plantele mele pe care tocmai le-am sădit, și din acest motiv e și greu să le scot. De multe ori apelez la sapă ca să pot scoate rădăcina în totalitate.

Trebuie să știm că o soluție care acoperă solul, dar care este biodegradabilă, și oferă și nutriții, este mai bun decât cele care nu sunt biodegradabile. Partea negativă este că cele biodegradabile trebuie schimbate mai des decât celelalte.

Să vedem câteva dintre ele:

  1. Folia neagră: Este eficientă, deoarece nu lasă razele soarelui să treacă prin ea, deci buruienile nici nu au cum să facă rădăcină. Însă acolo unde am tăiat folia pentru puieți, trebuie să avem grijă fiindcă pot apărea buruieni. Solul de sub folie va fi încălzit, și acest lucru ajută la înrădăcinare. Cu cât e suprafața mai mare pe care punem folie, cu atât mai bine, deoarece o să petrecem mai puțin timp să scoatem buruienile. Combinația ideală este dacă o folosim împreună cu un sistem de picurare pus sub folie, în așa fel putem asigura nivelul optim de umiditate a solului. Nu este dintr-un material biodegradabil, putem lăsa pe sol chiar și ani de zile, se poate curăța, dezinfecta. Prețul este relativ mai scump, dar merită investiția pe termen lung.
  2. Hârtie: Hârtia și hârtia specială pentru mulcire sunt produse biodegradabile. Printre caracteristici, trebuie să amintim grosimea acestuia și faptul că se degradează repede. Tot acest lucru formează și partea negativă, deoarece trebuie să schimbăm destul de des hârtia. Dacă sunt umezite, hârtiile devin lipicioase, alunecoase, și se dizolvă.

 

Se pot folosi și produse organice (frunze, compost, gunoi de grajd). Partea negativă, care este de fapt și cea pozitivă este că acestea asigură necesarul de vitamine și minerale a solului, ceea ce este ideal pentru plante dar și pentru buruieni.

 

3. Mulci din scoarță de copac: Privind din punctul de vedere al grădinarilor, această soluție este cea mai estetică, însă și cea mai scumpă. Poate fi găsit în nenumărate feluri, mărimi și culori. Cea mai răspândită este cea din brad, care ne va încânta și cu un miros plăcut de brazi. Nu contează din ce plantă este mulciul, important este să acoperim solul cu un strat de 7-10 cm. Dezavantajul este că atunci când se descompune, îndepărtează azotul din sol, care este estențial pentru plantele aflate în creștere. Putem elimina acest dezavantaj, dacă folosim împreună cu gunoi de animale.

 

4. Fân: Pentru grădini mici, este ideal, deoarece este o soluție destul de ieftină, la îndemâna oricui. Se poate pune pe sol cu ușurință, iar toamna nu trebuie să o îndepărtăm, deoarece ajută la îmbunătățirea calității solului.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply