Iernarea plantelor exotice

gardviu Minune

Plantele noastre perene pot ierna în grădina noastră fără nici o grijă timp de mulți ani, însă se poate presupune că aceste plante au fost cultivate pe climatul nostru temperat continental și au supraviețuit aici proba timpului pentru secole. Însă la plantele noastre exotice (mediteraneene) situația este diferită. Majoritatea lor se păstrează în sere sau ca plante interioare, însă în ziua de azi nu este rar să plantăm câte o specia pe terasa noastră, eventual le plantăm în sol împreună cu ghiveci pe parcursul verii până în primele geruri de toamnă. Însă care se clasifică de fapt în această categorie?

Palmierii: Să nu le plantăm în aer liber înainte de luna Iunie, să petreacă iarna în cameră în mod strict, nu suportă vremea de afară nici cu acoperirea cea mai grijulie. Locul lor este în camera de zi luminoasă sau pe veranda încălzită (este interzisă amplasarea lor în pivniță pentru că nevoia lor de lumină este mare și nu vor fi recunoscători pentru cei 5-10 grade din pivniță!). Specia Trachycarpus reprezintă excepție, întrucât o putem lăsa și pe terasa fără ger, însă să avem grijă de învelirea ei. Să montăm câțiva țăruși în ghiveciul lor, să le acoperim în jur cu material de învelire astfel încât să nu presăm frunzele prin care pot apărea ciupercile.

Specii Canna: Iernarea acestora este cea mai simplă pentru că nu ocupă mult spațiu, întrucât înainte de apariția gerului să le scoatem împreună cu trunchiul rădăcinii, să îndepărtăm toate părțile aflate deasupra pământului, iar trunchiurile curățate se le așezăm în locuri răcoroase – uscate – aerisite (care înseamnă pivnița, ascunzându-le în nisip sau așchii de lemn). Să nu iernăm trunchiurile bolnave, să le aruncăm în compost, acolo vor face cel mai bun serviciu. Chiar și 1 rădăcină – să le verificăm la scoatere – va avea mici urmași în număr corespunzător, vom avea de unde alege J

Muscate: Originare din Africa, însă și bunicile noastre știau că trebuie duse înăuntru de frig în timpul iernii. Să așezăm exemplarele în ghiveci în spații neîncălzite (4-10 grade), însă luminoase și pot fi udate pe parcursul iernii numai dacă frunzele lor încep să se ofilească, deoarece aceste plante se odihnesc, vegetează în această perioadă (așa este în cazul tuturor plantelor iernate). Putem ierna muscatele statice fără nici o grijă, să merită să ne trudim cu colegii lor curgătoare. Să tăiem totuși răsadurile înflorite, respectiv și frunzele bolnave, galbene. Să nu le punem totuși în locuri întunecate pentru că atunci răasdurile se vor înlărgi și vor fi slabe.

Agave: Întrucât iarna mediteraneană are aprox. de 5-10°C și bogată în lumină, trebuie să asigurăm acestor plante condiții asemănătoare. Este important să nu aplicăm soluție nutritivă la nici o plantă iernată de la sfârșitul lunii August pentru a se putea pregăti cuviincios pentru odihna de iarnă și să nu forțăm înflorirea și răsădirea nouă pe parcursul toamnei.5.

Lămâiul: Dacă nu avem altă posibilitate, le putem păstra iarna la terasele fără ger, însă să învelim bine ghiveciul lor în folie cu bule (aceasta izolează cel mai bine), însă să punem deasupra ghiveciului folie transparentă pentru a putea fi udate câteodată, iar părțile deasupra să le învelim cu paie sau sac țesut, eventual cu folie cristal pe care s-o fixăm lejer, să nu presăm frunzele. Însă iernatul în seră este mult mai ideală pentru ei, însă să nu cumva să le udăm în exces, mai bine solul lor să fie puțin uscat. Să nu ne speriem dacă după câteva zile sau câteva săptămâni de la ducerea lor înăuntru încep să cadă frunzele, în această perioadă încetinește tot procesul lor metabolic

Hibiscus: Și acesta este o plantă mediteraneană, adică nu recomandăm să fie introdus în camera uscată, încălzită iarna întrucât la efectul acestuia își pierde cu ușurință frunzele lui puternice, respectiv și dăunătorii (în special păduchii de frunze) se pot înmulți ușor pe acesta. Locul cel mai potrivit pentru ei este o cameră, verandă sau scară neîncălzită care este luminoasă aproape toată ziua, în acest ca răsadurile nu vor fi lipsite de putere și slabe la sfârșitul iernii. Trebuie udate, de asemenea, într-o măsură minimă, căci scopul nostru și în acest caz este ca plantele să-și poate avea partea de odihna de iarnă.

Floarea de hârtie: Este cunoscută și sub numele de Bougainvillea, „florile” mov de pe aceasta nu sunt altele decât frunze colorate (ca și în cazul Crăciuniței). Reprezintă cea de-a doua excepție pe care se recomandă s-o iernăm la temperatura camerei pentru că în perioada de iarnă și aceasta poate „înflori”, de aceea să-i asigurăm condiții bogate și sunt recunoscătoare și pentru aplicarea soluțiilor nutritive, însă numai odată pe lună.

Be the first to comment

Leave a Reply