Castanul comestibil și sălbatic

gardviu Minune

În zilele geroase de iarnă trecând pe lângă standul cu castane prăjite ne putem aduce aminte cât de bine ar fi să cultivăm castane și în grădina noastră. Să nu uităm însă că numai castanul comestibil este potrivit pentru consumul uman, însă castanul sălbatic este o plantă medicinală extraordinară (de altfel nu sunt rude, numai recolta lor este asemănătoare)!

Cu toate că ambii sunt considerate arbori corpolenți, de aceea recomand mai bine plantarea lor pe frontul străzii.

Castanul comestibil (Castanea sativa) suportă bine condițiile extreme, acest aliment de iarnă bogat în substanțe nutritive și microelemente poate fi cultivat cu curaj aproape pe toată suprafața țării noastre. Recomand plantarea lui în această perioadă a toamnei (perioada plantării copacilor) conform regulilor de plantare (gaură cu adâncime corespunzătoare, la fundul li îngrășământ organic – amestec de pământ, nămolire), după plantare să-l udăm săptămânal cu o cantitate mare de apă, pe timpul iernii nu trebuie udat pentru că primește precipitații suficiente, iar pe solul înghețat să nu turnăm apă în nici un caz. Întrucât nu este o plantă auto-fertilă să poate producă recoltă, vom avea nevoie de un copac asociat sau cel puțin să fie în apropierea lui un alt castan comestibil în vederea succesului polenizării.

Să tăiem numai moderat în primăvara timpurie (nu este recunoscător pentru tăierea intensă), în această perioadă să îndepărtăm numai crengile transversale și părțile bolnave ale plantelor, însă că trebuie să tăiem o creangă mai mare, atunci să aplicăm imediat cu Gel pentru copaci. Din fericire mugurii apar relativ târziu și se înflorește numai în iunie, deci înghețarea nu-l amenință.

Inamici cu care trebuie să ne înfruntăm:

Împotriva cui? Când să tratăm? Cu ce să tratăm?
Prevenire generală împotriva bolilor, dăunătorilor La sfârșitul iernii prin pulverizare de curățare Cu substanță cu conținut de cupru (lichid Bordeaux, Champion, oxiclorură de cupru)
Făinarea la viţa de vie

(Uncinula necator )

În cazul arborilor tineri

 

Thiovit Jet, Nevikén
Patarea roşie a frunzelor

(Mycosphaerella fragariae)

La apariția simptomelor Orthocid 50WP
Gesztenyeormányos August Să colectăm și să ardem produsele găurite

 

 

Vorbim despre o plantă bogată în vitamine, pe lângă faptul că este o sursă extraordinară de vitamine E, este foarte bogată și în vitamina C și B-1, -2, -6. Nu poate fi neglijat nici conținutul lui de minerale, deoarece conținutul lui de Na, K, Ca, și P este semnificativ. Se comercializează prășit, fiert sau ca masă de castane, însă în forma crudă se știe despre el că ameliorează diareea.  Trebuie făcut ceai din frunzele lui, care uscate pot fi aplicate iarna împotriva afecțiunilor respiratorii.

Be the first to comment

Leave a Reply