Tăierea trandafirilor

gardviu Minune

Fiecare grădinar pasionat dorește să taie, pe cât posibil, toamna perenii din brazde, să amenajeze grădina pentru iarnă, să facă ordine în ea. Face foarte bine acest lucru, totodată trebuie avut grijă că există plante cărora tocmai facem rău prin faptul că dorim să le tăiem la mărimea de primăvară. Printre acestea se numără și trandafirul.

Multor oameni le este total indiferent dacă se apucă de îndeplinirea acestei sarcini nobile toamna târziu sau primăvara timpurie, însă atenție! Deoarece trandafirii tăiate toamna pot îngheța foarte frumos pe parcursul unei ierni mai dure. Nu mă gândesc să le lăsăm cum sunt și să le verificăm în martie cel mai devreme, nici vorbă. În primul rând pentru că exemplarele ofilite oferă o priveliște tristă, pe lângă acest aspect pot exprima lipsa noastră totală de interes față de regina florilor. De aceea să tăiem cu curaj florile ofilite, respectiv să nu cruțăm nici vlăstarii bolnavi, uscate.

După toate acestea să le verificăm cu ochiul medicului de plante. Dacă există pe ele vreun dăunător (să nu le trecem cu vederea, vor supraviețui voios iarna pentru a ataca din nou primăvara cu forță proaspătă), în cele mai multe cazuri putem găsi pe ele păduchele frunzelor, eventual thripși, păianjen roșu comun (Tetranychus urticae ). Dacă le ținem în cameră, atunci poate apărea și musculița albă de seră (Trialeurodes vaporariorum) (aceasta îngheață afară, nu sunt probleme cu ea).

 

 

Dăunător Soluție pulverizatoare împotriva lui
Păduchi de frunze DECIS 2,5EC

MOSPILAN 20SP

Thripși
Păianjen roșu comun COSAVET DF

VERTIMEC 1,8EC

Musculița albă de seră DECIS 2,5EC

ACTARA 25WG

 

 

După acestea vă verificăm ciupercile de pe el, în mod sigur ne vom întâlni cu făinarea, întrucât acestora le place vremea răcoroasă, cu precipitații, care corespunde vremii toamnei, nu-i așa? Putem observa, de asemenea, pătarea neagră a trandafirului (pete negre pe trandafir, la efectul cărora cad frunzele), respectiv poate apărea și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea). Să îndepărtăm frunzele bolnave înainte de tratamentul cu soluții chimice și să le introducem în sol. După aceea să le tratăm cu soluții de curățare cu conținut de sulf (de ex.  TIOSOL cu substanță activă de polisulfid-Ca).

Dăunător Soluție pulverizatoare împotriva lui
Făinarea AMISTAR

TOPAS

Putregaiul cenușiu TIURAM

GRANUFLOW, AMISTAR

Rugina trandafirului DITHANE M45

SCORE 250EC

Pătarea neagră a trandafirului DITHANE M45

FOLPAN

LICHID BORDEAUX, OXICLORURĂ DE CUPRU, CHAMPION

 

În cazul în care am colonizat trandafirii noștri toamna, să nu le tăiem nici în continuare partea lor deasupra pământului, mai bine să lăsăm această operațiune pentru primăvară. Trandafirii remontanți (cu înflorire multiplă), de obicei, sunt rezistente la îngheț, cresc întăriți, astfel sunt mai rezistenți și la boli, toamna să le tăiem la o mărime lungă, apoi primăvara să le tăiem până la 10-15 cm.

 

Să tăiem mini-trandafirii la jumătate cu ajutorul unei foarfeci de tuns gard viu, nu prea scurt, pentru că nu vor răsădi!

Avem încă un lucru important de făcut înainte de iarnă! Să îngrămădim rădăcina trandafirilor noștri cu pai, frunze, așchii de lemn pentru a da cât mai puține șanse riscului de îngheț pe parcursul iernii lungi geroase.

Be the first to comment

Leave a Reply