Floarea lunii Noiembrie – Crizantema

gardviu Minune

De Sărbătoarea Tuturor Sfinților și în Ziua Morților ne aducem aminte de persoanele dragi decedați. În cele mai multe florării se pot cumpăra crizantemă în această perioadă, cu toate că producătorii fac multe pentru acest sezon. Căci crizantema, în acest caz, în consecința înfloririi întârziate, adică are loc o intervenție umană față de natură. Indiferent de acest aspect, este nevoie de splendoarea lor înfloritoare pentru a putea cinsti predecesorii noștri în mod corespunzător.

Chrysanthemum x grandiflorum denumită Floarea Margit sau Crizantema în limba maghiară a devenit floarea pietății în Europa la sfârșitul secolului XIX., în America au început s-o cultive numai atunci. Sunt cunoscute în versiunea tăiată sau în ghiveci, după forma florilor lor există specii cu flori simple, semi-umplute și umplute. Întrucât este o plantă de zi scurtă, cultivarea ei necesită foarte multă lumină (13-14 ore), nevoia de temperatura pentru formarea bobocilor trebuie să fie sub 26 grade și noaptea (iar pentru obținerea unei culori a florii cât mai vii are nevoie de o temperatură scăzută). Este o plantă cu multă nevoie de apă, de aceea s-o udăm frecvent, însă să avem grijă că nu suportă apa care stagnează!

Să semănăm în pământ liber semințele speciilor rezistente la îngheț în martie sau aprilie, în cazul speciilor sensibile la îngheț semănarea să aibă loc în februarie-martie sub folie, însă plantarea lor să cadă în a doua jumătate a lunii mai!

Necesită un sol semi-legat, stabil structural, bogat în substanțe nutritive, dacă o punem în amestec de pământ (de ex. butășire – o înmulțim astfel) atunci îi este ideal amestecul de pământ denumit Florasca B, respectiv dacă îl facem noi, atunci în amestecul de pământ să se introducă turbă + perlit/nisip + argilă! După plantarea ei să-i aplicăm îngrășământ artificial strater (0,02% P), respectiv necesită îngrășământul artificial cu conținut de N la creșterea vegetative și cel cu conținut de K în perioada de înflorire (chiar de 2x săptămânal).

Cu ocazia sărbătorilor oficiale (1 și 2. Noiembrie) se vând exemplare cu înflorire temporizată sau întârziată, acestea se obțin prin întunecare. Realizează acest lucru, printre altele, prin ciupirea deasupra frunzelor 5-6. cu 2-3 săptămâni după plantarea lor, apoi urmează o întunecare aprox. de la mijlocul lunii august până la mijlocul lunii septembrie. Atunci se îndepărtează folia (se cultivă sub aceasta), astfel o va afecta o lumină și modificare de temperatură bruscă și începe procesul de înflorire care va cade tocmai în Sărbătoarea Tuturor Sfinților.

Întrucât se recomandă cultivarea lor sub folie, acest lucru, din păcate, atrage după sine înmulțirea frecventă a dăunătorilor și bolilor de ciupercă sub folie.

DĂUNĂTORI
Împotriva cui? Ce să utilizăm? Când să aplicăm?
Nematodul crizantemelor (Aphelenchoides ritzemabosi) Material sănătos de sporire

Arderea frunzelor infectate

La plantare
Liriomyza trifolii Amplasarea unor foi lipicioase galbene

DECIS, ACTARA, VERTIMEC

MINUSA (protecție biologică)

De la plantare – până la înflorire
Păianjen roșu comun aerisire

VERTIMEC, TORQUE

SPIDEX (protecție biologică)

În stare de boboc, la înflorire
Frankliniella occidentalis DECIS MEGA, MOSPILAN

THRIPEX (protecție biologică)

Lygus spp. SHERPA, CYPERIL, DECIS, LANNATE 20L În stare de boboc
Păduchi de frunze ACTARA 25WG, MOSPILAN La creștere vlăstarilor
Musculița albă de seră Amplasarea unor foi lipicioase  de culoare albastru deschis

DECIS, ACTARA, MOSPILAN

Encarsia formosa viespea Prospaltella pernicios (protecție biologică)

De la plantare – până la înflorire

 

DĂUNĂTORI
Împotriva cui? Ce să utilizăm? Când să aplicăm?
Viruși Material sănătos de sporire

Rezistență specie

DOAR PRIN PREVENIRE
Fuzarioza (Fusarium oxysporum) TOPSIN M

Streptomyces griseoviridis

Bacillus subtilis

Trichoderma asperellum (posibilități de protecție biologică)

La înrădăcinare

La creșterea vlăstarilor

 

Rugina albă DITHANE M45, AMISTAR În stare de boboc, la începutul înfloririi
Putregaiul cenușiu aerisire

TMTD, AMISTAR

 

Be the first to comment

Leave a Reply