Una dintre fructele caracteristice toamnei este gutuiul de mere, sau gutuiul de pere. Fructul cu gust sălciu, acrișor specific, însă cu miros minunat este o adevărată bombă de vitamine din care se pot prepara nenumărate alimente, lichior, vin de mere gustos, dulceață, compot și cașcaval de gutui.
Gutuiul de mere, sau gutuiul de pere diferă doar prin denumire, de altfel se referă la aceeași plantă, mai precis același fruct. Limbajul popular o mai numește și mere puturoasă, cu toate că atributul parfumat ar fi mai potrivit. Nu întâmplător i-au depozitat bunicile noastre pe partea superioară a dulapului, toamna târzie, iarna a răspândit miros parfumat în locuințele din sat.
După forma lui cunoaștem două tipuri de gutui, cu formă de mere și de pere. În Ungaria se cultivă soiurile de gutui Berecki și de Constantinopol. Fructul gutuiului Berecki este mare, cu formă ovală alungită, cu formă de pere. Suprafața lui este frecvent nervurată, brăzdată, de culoare galben viu, portocaliu cu suprafață foarte lânoasă. Pulpa are culoare de galben pal, tare (cu celule tari), cu tendință de supra-maturare în cursul depozitării, adică pulpa gutuilor devine maronie. Gustul lui este dulceag, este foarte parfumat. Fructul gutuiului de Constantinopol are formă neregulată de pere sau mere, cu coajă groasă, grasă, foarte lânoasă, pulpa este albă-gălbuie, semi-tare, cu gust acidulat, mai puțin dulceag, foarte parfumată.
Gutuiul este o plantă auto-polenizatoare.
Trebuie avut grijă numai că îi plac terenurile calde, cu soare, nu este sensibil la sol, însă într-un sol uscat, calcaros fructul va fi mic. Cele mai benefice lui sunt solurile mediu legate, argiloasă. Se înflorește în mai, de aceea nu este atât se sensibilă la gerurile din primăvară. Nevoia de precipitație anuală este de 700-800 mm. Îi sunt potrivite condițiile de cultivare a plantațiilor de păr cu formă de gutui. Fructul lui se coace din septembrie până în februarie. Se poate cumpăra în pepiniere.
În medicina populară se aplică datorită efectului său antispasmodic, de reducere a durerilor menstruale. Se utilizează, de asemenea, pentru ameliorarea simptomelor reumatice. Îmbunătățește metabolismul. Datorită caracteristicii astringente se aplică demult în cazul afecțiunilor stomacului și sistemului intestinal asociate cu hemoragie și diaree.
Gutuiul fiert și zeama lui, respectiv fructul copt este cel mai bun aliment în cazul afecțiunilor hepatice și este, de asemenea, antidotul greții. Consumat cu 1/2 – 1 pahar înainte de masă.
Îl consumăm rar în formă proaspătă, pulpa este tare, gustul este sălciu, acrișor. Prelucrat ajunge pe masa noastră sub formă de cașcaval de gutui, compot, jeleu, umplutură de bomboane, marmeladă și băutură foarte populară.
Be the first to comment