Bulboasele primăverii timpurii în ghiveci

gardviu Minune

După zilele obișnuite noroase gri de iernă ne cuprind cu căldură miracolele care se înfloresc în primăvara timpurie, cum ar fi laleaua, zambila, crocușii, speciile Eranthis hyemalis, ghioceii. Însă nu toți avem o grădină atât de mare să amplasăm acolo micii bulbi de flori pe parcursul lucrărilor de toamnă. Mulți pot pune numai pe terasele lor din petele de culoare proaspete, în ghiveci ca să fie cât mai evidențiate primele  prevestitori ai primăverii. Există o posibilitate, șansă și pentru ei în vederea dezmierdării ochilor.

Însă perioada plantării acestor bulboase de primăvară timpurie este acum în toamnă. Întrebarea este dacă bulbii nu îngheață iarna în ghiveci? Păi, răspunsul este că prin grijă și protecție corespunzătoare pot supraviețui lunile cele mai reci la fel ca și colegii lor în sol. Mai mult, într-un ghiveci mare se pot planta chiar mai multe tipuri de plante bulboase, să vedem cum:

Să alegem întotdeauna un ghiveci care are în mod sigur o gaură de evacuare a apei la fund. Să presărăm pietriș la fund sau pietriș de argilă, acestea au ca scop că nu stratul de pământ se evacuează pe gresia noastră la udare, ci numai surplusul de apă (pe lângă acest fapt pietrișul de argilă absorb apa și mențin pământul ud pentru o perioadă îndelungată, astfel dacă punem acesta la fundul ghiveciului trebuie să udăm de mai puține ori). Peste acest strat de pietriș să punem un amestec de pământ de calitate superioară, bogat în substanțe organice. Dacă dorim să plantăm bulbi de flori de diferite specii, atunci să punem bulboasele care cresc la o înălțime mai mare (lalea,narcisă, zambilă) la o adâncime de 20 cm, să plantăm  bulboasele mici (iris pumila, zambila strugure/Muscari neglectum/, crocusul, anemone și Eranthis hyemalis) la o adâncime de 10 cm, strict cu vârful în sus.

Pe parcursul iernii ne putem aștepta la geruri mai mici sau mai mari. În această perioasă se recomandă în amplasarea ghivecelor pe un material hungarocell, acoperirea părților laterale cu strat izolator (filț, folie cu bule de aer), iar deasupra trebuie să amplasăm o folie voal permeabilă. Trebuie să udăm bulbii florilor aflate în pământ și pe parcursul iernii, altfel se usucă. Este adevărat că rar este nevoie de așa ceva, însă pământul să nu se usuce niciodată și să udăm planta numai în zilele negeroase. Este important că bulbii florilor din ghiveci au nevoie de udare, colegii lor plantate în pământ nu, căci stratul de zăpadă și umiditatea din sol este suficientă pentru ei. Astfel să nu le udăm pe aceștia, numai colegii din balcon!

Be the first to comment

Leave a Reply