Dovleacul

gardviu Minune

Când ne gândim la dovleac, tot timpul ne aducem aminte de Halloween, insa de multe ori este greu să le achiziționăm din piață. Dacă anul viitor vreți să le alegeți din propria grădină, articolul acesta este pentru Dvs.

Deoarece este vorba despre o plantă sensibilă la îngheț, recomandăm plantarea răsadurilor, ce pot fi cumpărate din piață. Dar cu puțin timp și muncă putem să facem chiar noi propriile răsaduri. Semințele (desigur, nu cele coapte și sărate din magazin, deoarece din acelea nu o să iasă nimic ? ) se pot achiziționa din orice magazin.

Este indicat să punem semințele într-o tavă, să nu se atingă între ele. Când apar plăntuțele, atunci le plantăm în ghivece mici, având grijă să nu rănim rădăcina! Amestecul de pământ să fie în felul următor:

  • O parte compost sau îngrășământ natural
  • 2 părți nisip
  • 5 părți pământ

În compoziția aceasta să le păstrăm până la plantarea lor în grădină. Spre sfârșitul lunii aprilie putem pune deja semințele, și dacă totul decurge bine atunci putem să le plantăm în grădină la sfârșitul lunii mai. Trebuie să fie udați frecvent.

Înainte de a le planta în grădină, să avem grijă ca solul să fie afânat, ca să se dezvolte bine. Are nevoie de căldură și mult soare, să ținem cont i de aspectul acesta. Are nevoie de spațiu, deci celelalte legume să le plantăm la 1 m de dovleac. Trebuie udat frecvent, și atunci pe timpul verii va înflori cu flori galbene, din care se va forma câte un dovleac. Deoarece înflorește chiar și toamna, recomandăm ca în septembrie să rupem florile noi, pentru ca cele care deja au început să se dezvolte, să crească mai mari.

Recomandăm să consumați dovleac toamna, datorită conținutului ridicat de beta-carotină (din cauza aceasta are culoarea portocalie), așadar este medicamentul miraculos al ochilor. Și conținutul de vitamine este ridicat (vitamina A-, B-, C- și E). Datorită conținutului mare de antioxidanți recomandăm pentru întărirea sistemului imunitar, pentru a ajuta metabolismul.

Este foarte bun și pentru femeile însărcinate, atât semințele, cât și dovleacul în sine. Conține vitamine esențiale pentru făt, reduce durerile abdominale, și conține mult fier. Dacă vreți să rămâneți însărcinată, dovleacul vă poate ajuta datorită conținutului ridicat de omega 3, vitamina B compex și vitamina E.

Desigur, nu poate să lipsească nici din decorul de Halloween ?

Be the first to comment

Leave a Reply