Lac de grădină

gardviu Minune

Importanța lacului din grădină

Puțini oameni au un mic iaz în grădină, deoarece toată lumea crede că acest lucru presupune un efort mare pentru a îl întreține. Încerc să spulber acest mit acum, deoarace un lac mic, cu plantele potrivite, nu necesită aproape nici un fel de intervenție din partea noastră, plantele și animalele din acesta vor fi în armonie. Este mult mai ușor de întreținut decât o piscină, deoarece în acesta nu trebuie să puneți clor, nici filtru de apă, și nici nu trebuie curățat anual. În afară de acest lucru, micul nostru lac va fi adăpostul unor păsări și insecte benefice. Este timpul să ne apucăm de treabă!

În funcție de ce formă, ce dimensiuni, și ce adâncime vrem să aibă lacul, trebuie să săpăm o groapă. Recomand ca o parte să fie de o adâncime mai mare, în așa fel pot trăi diferite tipuri de plante în acesta. Se poate pune o structură specială, cumpărată din magazin pentru lacuri, sau putem pune o folie specială (polietilena nu este bună, este prea subțire). Înainte de a pune folia, este bine să punem un pic de nisip pe fundul gropii, ca să nu se rupă folia din cauza pietrelor din sol. La marginea lacului să punem pietre, în așa fel acestea vor susține folia, și vor delimita lacul.

 

Să căutăm un loc însorit, deoarece cele mai multe plante aici se dezvoltă cel mai bine, dar și peștii se simt mai bine în apa călduță. Familiile cu copii mici să țină cont de faptul că un lac poate fi periculos pentru copii, și să amplaseze în așa fel încât să fie la vedere. La început va fi invadat de alge, deoarece în contact cu lumina, materiile organice din apă se vor dizolva. Să nu ne panicăm! Cel mai bine este dacă așteptăm, materiile organice din apă se vor dizolva (plantele din lac vor absorbi aceste materii), iar algele nu vor mai primi sursă de hrană și vor dispărea. Toamna trebuie să avem grijă ca frunzele de la plantele foioase să nu cadă în lac, deoarece acestea absorb oxigenul în timp ce se descompun. Putem pune o plasă deasupra lacului, sau putem aduna frunzele căzute din lac.

 

Ce fel de plante să punem în lac?

  • Plante de mal: stanjeneii de balta, iri, papura, stuf, crinul de balta, menta de apa.
  • Plante acvatice submerse: din această categorie de plante acvatice fac parte cele care trăiesc și se dezvoltă sub nivelul apei, având un rol esențial în curățarea, oxigenarea și filtrarea apei. De ex: orzoaica de balta, ludwigia, elodeea, echinodorus, ciuma apei

  • Plante plutitoare: Din acesta putem enumera 2 tipuri  – cele care plutesc în derivă pe luciul apei, și cele care plutesc, deși sunt înrădăcinate în solul de pe fundul iazurilor. Cea mai cunoscută este nufărul, dar putem enumera și altele: zambila de apă, salatele de apă, lemna minor, iarba gâștei.

Putem pune în lac și pești, dar recomand începătorilor să achiziționeze pești nepretențioși!

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply