Ce face un grădinar iarna?

gardviu Minune

Când au căzut frunzele de pe copaci și tufe, când nu mai crește nici iarba, nici buruienile, când culorile

vii sunt înlocuite cu o pătură de nea, un grădinar

nu se ascunde în casă pentru așteptarea primăverii, uitând de grădina lui prețioasă, ci merge în garaj și verifică ustensilele folosite pe parcursul anului.

Să luăm pe rând ce este de făcut:

 

 

 

În primul rând trebuie să verificăm ustensilele mari, cum ar fi aparatul de tuns iarba. Să curățăm de firele de iarbă rămase înăuntru, de pe lame putem curăța cu o perie de sârmă. Lamele se vor ascuți ori acasă (doar cei care se pricep) ori putem să ducem în ateliere speciale unde ne costă aproximativ 50-100 lei ascuțirea lor. În orice caz, acest lucru trebuie făcut înainte să vină primăvara, deoarece din cauză că lamele nu sunt ascuțite, firele de iarbă se vor rupe și vor deveni maronii. Să verificăm toate uneltele mari, aparatul de tuns gard viu, cel de suflat frunzele, pentru ca primăvara când le scoatem să putem să le și folosim.

Ustensilele de mână să le așezăm separat. Să luăm fiecare în parte, să le curățăm cu o perie de sârmă, să le ascuțim, după care să le dezinfectăm, pentru ca eventualele microbi de la plantele de anul acesta să nu afecteze plantele și anul viitor. Să strângem bine șuruburile, și să le ungem cu WD-40, după care să le curățăm cu apă cu detergent în totalitate. Pe rafturi acestea trebuiesc așezate în așa fel încât să le găsim cu ușurință când o să avem nevoie de ele. Nu în ultimul rând, acest anotimp este perfect ca să înlocuim ustensilele rupte, să cumpărăm insecticide, pesticide și uleiuri. 

Este indicat să curățăm și lopețile și celelalte ustensile cu care lucrăm în grădină, și să le așezăm într-un mod în care primăvara ne va fi mai ușor să le găsim. Totul va dura o zi, maxim două zile, însă primăvara ne va scuti de durerea de cap pe care o avem cu toții atunci când încercăm să găsim ceva în garaj și stăm jumătate de zi doar să căutăm printre celelalte ustensile aruncate.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply