Ce tip de planta se va dezvolta cel mai bine in solul din gradina?
Desigur, ca ne dorim sa avem o gradina frumoasa cu flori care ne vor incanta cu mirosul imbietor. Insa nu toate plantele rezista la orice tip de sol. Inainte de a merge la o gradina specializata in vanzarea plantelor, este bine sa analizam ce tip de sol avem. Variantele de plante din care putem alege vor fi mai putine, insa plantele pe care le alegem sigur se vor dezvolta bine in gradina. Solul poate fi lutos, acid, calcaros sau nisipos. Desigur, totul nu poate fi doar alb sau doar negru, deci pot aparea si diferite variante ale tipurilor in aceeasi gradina. De exemplu, solul de sub brazi va fi acidic (din cauzi pinilor cazute, care contin ceara).
- Solul acid: Drenarea apei nu este tocmai optima, insa daca adaugam ingrasamant organic, vom imbunatati structura acestuia. Din fericire, majoritatea plantelor au nevoie de un sol usor acidic. Prin adaugarea de calcar, se poate imbunatati acest tip de sol. In solul acid putem planta azaleea japoneza, rododendronul, cameliile, hortensia albastra, narcisele, magnolia, papucul Doamnei sau galbenelele.
- Solul calcaros: La acest tip de sol pH-ul are o valoare de peste 7,5. este albicios, sfaramicios si, in contact cu umiditatea, are tendinta sa se compacteze. Pe timp de vara, solul calcaros se usuca rapid. Putem planta in acest sol musetelul sau albastreaua, levantica, rozmarin, liliac, trandafir.
- Solul lutos: Are o mare densitate, este greu permeabil în schimb odată pătruns de apă o reține multă vreme. Fiind mai dens, este mai puțin oxigenat. Rădăcinile plantelor îl pătrund mai greu și putrezesc mai repede. O data la 3-4 ani este recomandat sa sapam la o adancime de 40 cm, si sa adaugam compost sau nisip in sol (3-4 kg/m2). In acest fel vom imbunatati proprietatile nutritive ale solului. Pe langa acesta, sa adaugam ingrasamnt anual la sol (zeolit, bazalt sau granit). Plantele care prefera acest tip de sol sunt: Bulgarelele de aur (Rudbeckia), aster, baptisia, canna, scaiul dracului, hemerocallis, heuchera.
- Solul nisipos: Deoarece nisipul este compus din mici particule, si este sarac in nutritii, apa trece foarte repede prin aceasta, inainte ca plantele sa absoarba nutritiile. Insa se poate imbunatati cu ingrasamant, si putem planta diferite plante in acest tip de sol. Putem planta urmatoarele plante: inul decorativ, caldarusa, rudbeckia hirta, crinul de o zi, liatris spicata, echinacea purpurea, coada soricelului, plante suculente.
Be the first to comment