Fondul unui vin bun – Protejarea viței de vie (boli)

gardviu Minune

În zilele toride de vară ne răcorim adesea cu un spriț sau un vin bun. Cu prepararea vinului mai trebuie să așteptăm, însă este momentul de a avea grijă de struguri, ca să avem parte de o recoltă bogată, sănătoasă. Să vedem cu ce boli putem să ne confruntăm diN primăvară până toamna în ceea ce privește stugurii.

Boli:

1. Virusul mozaicului arămiu al viței de vie (Grapevine fanleaf virus)
Boala se manifestă prin pete pe frunze, după care frunzele se îngălbenesc, creștere în zig-zag. Coardele sunt mai scurte si mai puţine decât la viţele sănătoase, cu struguri subdezvoltaţi ce manifestă simptome de meiere si mărgeluire. Sistemul radicular este mai slab dezvoltat decât la plantele normale. Deoarece este vorba de un virus, nu există remediu, putem doar preveni apariția ei.

2. Cancerul bacterian (Agrobacterium vitis)
Pe tulpină apar tumori lungi, care seamănă cu o conopidă. Acestea la început sunt de culoare maro deschis, moi, dar cu timpul devin tari și de culoare maro închis. Plantele afectate stagnează în creștere, frunzele devin galbene și recoltele sunt afectate cantitativ. Aceste infecții bacteriale afectează planta de obicei prin tunderea acestora, prin unelte, sau de la alte plante infectate. Cea mai bună soluție este prevenirea (achiziționarea plantelor cu certificat fitosanitar, dezinfectarea uneltelor).

APPE104.JPG

3. Mana viței de vie (Plasmopara viticola)
Este boala verilor cu multe precipitații și răcoroase. Ciorchinii mici, pe timp umed se ingalbenesc si se acopera cu miceliu si spori de culoare alba, “putregai gri” sau se brunifica. La noi în țară a apărut în anii 1880, și de atunci apare în fiecare an. Prevenirea se va face cu agenți sistemici (Galben M, Galben R, Ridomil Plus 45 WP, Acrobat MZ) de 2-3 ori în timpul perioadei de înflorire, în celelalte perioade se pot folosi și agenți de contact (Buvicid F, Folpan 50WP, Dithane M45, zeamă bordeleză, Champion 50 WP). Soiurile afectate des sunt: Pinnot Noir, Chardonnay și speciile de Merlot.

4. Făinarea viței de vie (Uncinula necator)
Este boala verilor uscate și calde. Se poate recunoaște cu ușurință datorită unui miceliu albicios, fin, care se întinde și formează pete albicioase pe ambele fețe ale frunzei. Florile devin galbene, după care se usucă. Boabele se usucă, și semințele ies în evidență. Când lăstarii ajung la 20-25 cm, să folosim una din următoarele produse: Kumulus S, Floristella. Dacă plantăm trandafiri în fața rândului de viță de vie, atunci o să observăm efectele făinării prima dată pe trandafiri, și putem să prevenim apariția pe vița de vie. Soiurile sensibile sunt: Muscat Ottonel, Fetească albă, Cabernet.

5. Pătarea roșie a frunzelor viței de vie (Pseudopezicula tracheiphila)
Atacul pe frunze se manifestă la început pe cele aflate la baza butucului, trecând apoi la zona de mijloc. Ciuperca atacă frunzele viței de vie, pe care se pot observa pete galbene, poligonale, care cu timpul devin maro. La soiurile roșii, petele poligonale au culoarea brun-roșiatică, cu marginea violacee, iar la soiurile albe acesta este galben. Frunzele se usucă și cad rapid de pe plantă (chiar și în luna iunie). Cea mai bună măsură pe care o putem lua împotriva acestei boli este să îndepărtăm părțile afectate și să le ardem.

6. Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea)
Țesuturile atacate, la început se decolorează, apoi se înmoaie și se acoperă cu un mucegai cenușiu alcătuit din fructificațiile ciupercii. Pe vreme umedă întreaga inflorescență putrezește. Prevenirea se poate efectua dacă lăsăm spațiu mai mare între rândurile de viță de vie. După inflorescență, chiar înainte de a culege strugurii, putem stropi cu agenți de contact (Orthocid 50WP, Folpain 50 WP, Bravo) sau sistematice (Topsin M70 WP, Folicur 25WG).

Be the first to comment

Leave a Reply