Se întâmplă des să observăm pete maro pe partea de jos a roșiilor coapte, și ne gândim că trebuie să le aruncăm la gunoi. Chiar dacă nu putem să le vindem, le putem consuma dacă tăiem partea maro, deoarece această “boală” nu este altceva decât lipsă de calciu. Această deficiență apare deja atunci când roadele nu sunt coapte, sub forma unor pete de culoare maro-deschis. În cazul acesta trebuie să ajutăm solul cu clorură de calciu 0,5%. Se poate ca solul să fie prea uscat sau prea umed, deoarece și aceste 2 lucruri ămpiedică absorbția calciului.
1. Lipsă de calciu pe roșii
Zilele fierbinți de vară, și razele UV puternice afectează roșiile în curs de coacere. Aceasta se manifestă prin apariția petelor strălucitoare, care prima dată se usucă, după care devin ca hârtia. Acest fenomen se numește arsură solară la tomate.
2. Arsură solară pe roșii
Atunci când apar dungi pe partea superioară a roșiilor (lângă tulpină), nu trebuie să le aruncăm la gunoi, deoarece le putem consuma dacă tăiem părțile afectate.
3. Dungi ca de “tigru” pe roșii
Este o problemă mult mai gravă, dacă apar pete peste tot pe roșii, deoarece cel mai probabil este vorba de virusul TSWV (Virusul petelor de bronz)! Acest tip de virus nu se poate trata, doar preveni (prin achiziíonarea materialului săditor de calitate superioară, etc). Este răspândit de mai multe specii de insecte, dar putem preveni apariția virusului prin folosirea unuia din următoarele soluții: Mospilan, Cyperkill, Karate.
4. Pete pe roșii
La fel este un motiv de îngrijorare dacă apar pete sub forma unor inele concentrice, cu marginile galbene, deoarece aceasta este o ciupercă numită alternarioză (alternaria solani). Aceste pete maro pot apărea și pe tulpină, în cazuri grave frunzele se usucă, și tulpina se rupe. La apariția primelor semne ale bolii să folosim Dithane M45, însă este foarte important să nu culegem roșiile timp de minim o săptămână, deoarece este un produs cu descompunere prelungită.
5. Roșii afectate de alternarioză
Ne indică o infecție fungică dacă pe roșiile coapte apar pete de culoare neagră, și întotdeauna au în mijloc puncte negre. Antracnoza (Colletotrichum coccodes) apare vara, când sunt mai multe precipitații, dar este frecvent și în solurile nisipoase.
6. Antracnoza
Desigur, mai este și putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea) care apare aproape pe orice tip de plantă. Chiar dacă majoritatea plantelor au semne asemănătoare (pete gri pe zonele afectate), însă pe roșii apar și alte simptome: pe roșiile necoapte pete de culoare verde deschis, pe cele coapte pete galbene, iar în mijloc cu niște puncte negre.
7. Petele pe roșia coaptă
Mulți spun că nu trebuie să avem grijă de roșii, deoarece acestea cresc aproape singure. Însă și aceste plante sunt sensibile, mai ales în timp ce se coc roșiile, și este recomandat să le verificăm periodic.
Be the first to comment