Buruieni sau plante medicinale? Pot fi amândouă! partea I.

gardviu Minune

Grădina este plină cu plante, despre unele știm că sunt plante decorative. Celelalte sunt plante roditoare. Însă sunt cele pe care le numim buruieni, și soarta lor este doar una: le aruncăm la gunoi!
Însă sigur sunt buruieni? Sau doar pentru noi? În acest articol veți vedea că multe plante pe care până acum le-an numit buruieni, au de fapt proprietăți vindecătoare.
Buruienile sunt dăunătoare plantelor din grădină. Absorb lumina, apa și nutrienții de la celelalte plante. Și datorită faptului că sunt plante robuste, cu creștere rapidă, necesită un spațiu mai mare. Pot fi purtătoare de boli, ciuperci, și insecte dăunătoare. Pot cauza reacții alergice, pot fi otrăvitoare, deci nu pot fo folosite sub nici o formă.
Dar nu în toate cazurile. Dacă știm cum le putem folosi, atunci pot fi plante medicinale. Câteva exemple:

1. Păpădia (Taraxacum officinale)
Este coșmarul pajiștei, deoarece datorită florilor galbene iese în evidență după ce am tuns iarba. Rădăcina este îngropată adânc, din acest motiv este greu să scăpăm de ea. Ceaiul preparat din frunzele plantei ajută la ameliorarea poftei de mâncare, balonare, și se folosește împotriva bolilor de ficat, deoarece are proprietăți de curățare a sângelui și efect diuretic.

2. Pătlagină (Plantago lanceolata)
Ceaiul preparat din această plantă are proprietăți antibacteriene, și ajută la ameliorarea tusei. Este indicat și în cazul arsurilor gastricem diaree sau infecții ale tractului urinal. Putem ameliora durerea cauzată de înțepătura albinelor cu frunza plantei.

3. Pelinul (Artemisia vulgaris)
Poate crește chiar și până la 1,5 m înălțime, este o plantă care poate provoca reacții alergice. Însă ceaiul preparat din pelin crește pofta de mâncare, are efect antibacterian asupra somacului.

4. Coada șoricelului (Achillea millefolium)
Conform tradiției, dacă cineva visează cu această plantă, atunci va primi vești bune. Ajută la ameliorarea crampelor menstruale, ajută la vindecarea rănilor, infecțiilor urinale, balonare.

5. Cicoare (Cichorium intybus):
Toată lumea recunoaște această plantă după florile mari, albastre, însă puțini știu că are efect diuretic, și din rădăcina plantei se face cafeaua de cicoare. Ajută la îmbunătățirea poftei de mâncare, iar extern se poate folosi pentru a scăpa de conjunctivită.

Be the first to comment

Leave a Reply