Sarea amară

gardviu Minune

Toate plantele au nevoie de nutriții. Ca și regulă generală putem afirma că plantele pot face rost de o parte din totalul de nutrienți de care au nevoie, însă au nevoie și de un plus de nutrienți pentru a se dezvolta sănătos.

În cazul plantelor veșnic verzi, sarea amară, cunoscută și sub denumirea de sare epsom este cea pe care o recomand să o folosiți. Chiar dacă plantele dezvoltate au o rădăcină amplă, și își pot asigura nutrițiile de care au nevoie, în anumite momente se recomandă să suplimentăm și noi nutrițiile. De exemplu, primăvara devreme, atunci când plantele veșnic verzi au rezistat unei ierni blânde sau grele (amândouă afectează la fel de mult plantele), și pe lângă aceasta din solul înghețat poate absorbi doar o cantitate mică de nutriții și de apă (din cauza aceasta se usucă puieții de tuia pe timpul iernii). Și toamna târziu putem ajuta solul cu îngrășământ, deoarece până toamna plantele epuizează stocul natural de nutriții din sol. În cazurile acestea putem folosi sarea amară.

Sarea amară se găsește în fitofarmacii, în pachete de 1kg, 5kg și 25 kg, conținulul de nutriții fiind similar. Însă aveți grijă! Excesul de sulfat de magneziu (sarea amară) poate fi la fel de nociv ca și lipsa de nutriții. Avantajul este că magneziul din compoziție ajută la absorbția mineralelor din sol (N,P,S), și ajută la dezvoltarea și revigorarea rădăcinilor.

În afară de plantele de decor, putem folosi și în livadă, sau grădina cu zarzavaturi, în special la roșii, dar și la trandafiri, ca să aveți mai multe flori. La mijlocul verii, dacă observăm că arborii din livadă au frunzele galbene, însă venele de pe frunze rămân verzi, înseamnă că este un deficit de magneziu, și cu o mână de sare amară putem să le ajutăm.

Este foarte important ca sarea să nu intre în contact direct cu rădăcina plantelor, deoarece poate să le ardă! Este mai benefic dacă punem direct pe sol, și udăm plantele.

Ca și un lucru interesant putem menționa că sarea amară este folosit de mulți ani pentru a remedia probleme cu musculatura sau sistemul nervos. Cei care suferă de deficit de magneziu, își pot
înmuia picioarele în apă cu sarea amară, deoarece prin piele magneziul se absoarbe de 10 ori mai rapid decât prin capsule. Să folosim sarea amară cu încredere atât pentru sănătatea noastră, cât și a plantelor!

Bordas Melinda

Be the first to comment

Leave a Reply