Mirodeniile Crăciunului – Rozmarinul

gardviu Minune

Potrivit legendei , floarea rozmarinului , initial alba , si-a imprumutat culoarea de la mantia albastra a Fecioarei Maria. Se spune ca , in timpul fugii in Egipt a lui Iosif, a copilui Iisus si a Fecioarei Maria, aceasta din urma si-a asezat mantia peste un tufis de flori albe de rozmarin , iar acestea au devenit , ca prin minune , albastre.

Rozmarinul este o plantă perenă, lemnoasă, care este tot timpul verde şi poate creşte până la 1,5m înălţime, însă nu depăşeşte 40-50cm, dacă este plantat în ghiveci.

Rezistă la secetă, rădăcina plantei putrezește dacă primește prea multă apă.

Crengile care se usucă pe timpul iernii vor fi tunse înapoi primăvara. Este recomandat să acoperim cu mulci tulpina plantei.

Se poate planta și în ghiveci, însă atunci trebuie să avem grijă ca iarna să stea într-un loc ferit de îngheț, însorit, de preferat la aproximativ 6 grade Celsius.

Friptură de porc cu rozmarin

1,5 kg ceafă de porc fără os

2-3 crenguțe de rozmarin

8 căței usturoi

6 linguri ulei de măsline

300 ml vin alb sec

sare

piper negru

 

Preparare

  1.  Pregătim carnea: legăm carnea cu o sfoară, o dată pe lungime si de 4-5 ori pe lățime, sub sfori punem firele de rozmarin.
  2. Ungem carnea cu ulei de măsline, și asezonăm cu sare și piper
  3. Frigem bucata de care pe foc iute, ca să se rumenească pe toate părțile.
  4. Punem carnea într-o tavă cu apă, vin și usturoi și o punem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 2 ore.
  5. Lăsăm să se răcorească acoperită cu o folie de aluminiu pentru 15-20 de minute, după care se poate servi.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply