Mirosul Crăciunului – Scorțișoara

gardviu Minune

În copilărie, mama tot timpul mă ruga să o ajut cu pregătirile de Crăciun, care însemna că făceam și turtă dulce, vin fiert, pentru ca oaspeții înfrigurați să se încălzească cu ele. Deja în perioada aceea mi-am dat seama că am un condiment preferat – scorțișoara. Nu doar că este un condiment excepțional, dar poate fi folosit și în scop medicinal.

Arborele de scorțișoară este originar din India, Sri Lanka, Bangladesh și Nepal. În aceste zone, cultivatorii cresc arborii doar sub forma unor tufișuri, nu mai mari de 3 metri, tăind periodic lăstarii lemnificați pentru a stimula formarea rapidă a altora. Scorțișoara preferă climatul tropical, de aceea nu poate fi cultivat la noi în țară.

Nu degeaba este condimentul preferat al gospodinelor, deoarece folosit ca și condiment ajută la îmbunătățirea apetitului, și ajută la digestie. Ceaiul de scorțișoară ameliorează senzația de greață. Putem pune un pic de scorțișoară măcinată în cafea, în așa fel va ajuta la digestie, dă o aromă inedită cafelei, și nu în ultimul rând scade riscul de ulcer gastric. Din acest motiv este indicat și în curele de slăbire, deoarece încetinește golirea stomacului, nu o să simțim foamea prea repede, dar și în timp ce mâncăm ne vom simți că ne-am săturat mai repede.

Uleiul esenția de scorțișoară are efect antiseptic (omoară bacteriile), dar este și un bun medicament pentru a scade nivelul colesterinului și zahărului din sânge (este recomandat diabeticilor). Crește nivelul de inzulină, în așa fel zahărul ajuns în organism va fi dizolvat mai repede. Deoarece conține antioxidanți, poate fi folosit ca întăritor imunitar. Nu recomandăm folosirea în exces, deoarece se pot acumula în organism substanțe nocive (de ex: kumaina, care provoacă boli ale stomacului și al ficatului). Este un afrodiziac foarte bun.

 

Este folosit adesea la prepararea cosmeticelor, deoarece previne îmbătrânirea pielii. Este un ingredient important în cremele anticelulitice, în contactul cu pielea acesta emană căldură, așa că celule care provoacă celulita se vor descompune mai repede.

Be the first to comment

Leave a Reply