Acum, toamna este perioadă ideală pentru înierbare. În această perioadă cantitatea de precipitații este puțin mai ridicată și vremea mai răcoroasă este benefică dezvoltării plantelor ierboase.
Climatul cu precipitații mai multe ale țărilor occidentale este mai favorabilă pentru creșterea ierbii proaspete, frumoase, decât climatele cu mai puține precipitații. În țara noastră putem avea un gazon într-adevăr frumos numai cu irigare și tundere frecventă – și desigur prin colonizare corespunzătoare. Pe un teren mai mare este mai atractivă, dacă suprafața legată nu este întreruptă de plante, arbori, tufișuri. Este mai bine dacă le plantăm pe acestea în grupuri la marginea suprafeței de gazon, la colțuri. Astfel și tunderea ierbii va fi mai ușoară. După curățarea terenului să netezim suprafeței solului, adică să eliminăm ridicăturile și adânciturile. Se recomandă schimbarea solului de foarte proastă calitate, de ex. solului nisipos pustiu cel puțin la o adâncime de aprox. 10-15 cm sau amestecarea lui cu un sol legat de calitate superioară. După nivelarea dură a suprafeței putem aplica îngrășământul organic, care de fapt poate fi orice îngrășământ, compost matur sau îngrășământ cu maturare specială de origine animale sau vegetală. La o doză mai mică de îngrășământ organic să amestecăm îngrășământ artificial cu conținut de potasiu și nitrogen rezistent. Ulterior să prelucrăm îngrășământul de ex. prin săpare, în cazul unei cantități mai mici prin rotare. Slăbirea solului să fie de o adâncime de cel puțin 10-15 cm. Să frăgezim și să amenajăm solul slăbit cu greblă, apoi după rulare să eliminăm din nou adânciturile apărute. Să avem grijă de umiditatea solului pentru că pe o suprafață prea umedă rola concentrează neuniform solul. După acesta putem începe semănarea. Cantitatea semințelor de iarbă de aplicat constituie de multe ori obiectul unor discuții. Acest lucru se datorează, în general, masa a 1000 de semințe diferită a semințelor de iarbă, deoarece din din semințele mai mici trebuie aplicată o masă mai scăzute pe 1m² decât din cele mari. După părerea mea cantitatea de aprox. 5 dkg este cea corespunzătoare. Să exersăm întâi semănatul aplicând cantitatea măsurată de semințe pe 1m², apoi să raportăm la această cantitate ulterior. După semănat este de ajuns introducerea semințelor în sol prin intermediul greblei, nu este necesară acoperirea lor cu sol. La final să rulăm suprafața. Dacă reușim să irigăm în mod regulat, atunci să udăm suprafața semănată prin pulverizare, dacă nu, să așteptăm ploaia. Aprox. după două săptămâni se poate aștepta la primul vlăstar, însă să nu ne speriem de rezultatul care inițial apare rar, pentru că iarba, în general, constă în amestecul a 4-5 specii cu durată de germinație diferită.
Să obișnuim iarba udată chiar zilnic la vârstă fragedă la o creșterea unei rădăcini mai mari prin udare mai rară, pentru ca acesta să poate suporta mai ușor și perioadele mai nefavorabile. Pe baza compoziției calitative și cantitative ale speciilor de iarbă se pot achiziționa numeroase amestecuri de semințe. Cum ar fi de ex.: cel mai răspândit este amestecul de semințe „sport” care suportă bine strivirea, „gazonul” cel mai frumos, „golful” care suportă cel mai bine tunderea scurtă. Se poate găsi, de asemenea, amestecul de semințe cu denumirea „iarbă de umbră” care conține o cantitate mai mare din speciile care suportă bine umbra. Aceste amestecuri corespund celor mai multe scopuri, însă dacă nu obținem un rezultat bun, să solicităm sfatul societății producătoare privind compoziția speciilor și tipurilor din amestecurile de iarbă.
Be the first to comment