Lucrări de toamnă în grădină partea II.

gardviu Minune

Este timpul pentru plantarea plantelor bienale pe locurile eliberate. Astfel de plante sunt micșunea, nu-mă uita (Myosotis), garoafa turcească, degețelul și părăluțele. Dacă dorim să înflorească primăvara târzie, atunci le putem înmulți de pe semințe în pământul încă cald, de ex. micșunea sau lunaria.

 

Mai bine să efectuăm acum împărțirea rădăcinilor și transplantarea plantelor perene, decât primăvara pentru că în această perioadă suferă mai puține leziuni. Să începem, pe cât posibil, la începutul lunii să se poate întări și să se poate pregăti de iarnă. Să avem grijă ca în cazul împărțirii rădăcinilor nu nu fie bucăți mici pentru că acestea trebuie să se întărească întâi și după aceea pot înflori bogat.

Înainte de a planta rădăcinile să tăiem din acestea și, de asemenea, din tija deasupra pământului. Cu ocazia plantării să facem o groapă atât de mare încât rădăcinile să poate sta vertical în aceasta, apoi să-l udăm bine la sfârșit. Acum putem acorda timp și transplantării crinilor. Să le punem într-un loc cu soare, cald, pe cât posibil, la solul legat să amestecăm în groapa de plantare nisip sau compost. Putem aduna chiar și acum bulbii gladiolelor cu înflorire timpurie pentru că cu cât rămân mai mult în sus după uscarea frunzișului, cu atât este mai mare posibilitatea să fie atacate de agenții patogeni. Să le selecționăm și să depozităm numai pe cele complet sănătoase. Prima dată să scuturăm tot pământul de pe rădăcini, apoi să uscăm puțin bulbii într-un loc uscat, aerisit și să le depozităm numai după acestea , pe cât posibil, în lăzi cu zăbrele să se pot aerisi și în continuare.

Dacă lucrăm deja cu bulbii, atunci putem începe și plantarea bulbilor de flori adunate la sfârșitul primăverii. Cele mai cunoscute sunt narcisele, lalelele și zambilele, însă putem plante deja și ghioceii și zambila struguraș. La zambile să avem grijă deosebită să nu rănim coroana rădăcinii. Adâncimea de plantare să fie 10-15 cm, în funcție de legătura solului. Cu cât solul este mai slab, cu atât mai adânc le putem planta. Să plantăm laleaua la 8-10 cm adâncimea pe la sfârșitul lunii, iar narcisele la 15 cm adâncimea.

Să culegem bulbii crinului de cameră adică ale Amarillys-ului care înflorește vara.

Be the first to comment

Leave a Reply