Tăieri de toamnă în grădina noastră!

gardviu Minune

Fiecare grădinar pasionat știe că majoritatea tăierilor merită efectuate la sfârșitul iernii, la începutul primăverii, însă puțini știu că există anumite specii de plante care merită tăiate în mod expres toamna, mai ales pentru ca stratul de zăpadă formată de-a lungul iernii să nu-i poate dăuna! Regulile de bază ale tăierilor, scurtărilor corespund celor de respectat în perioada aferentă primăverii timpurii, adică să lucrăm întotdeauna cu foarfecă de tăiat sau foarfecă de tuns gard viu, curățarea lor este importantă ca nu cumva dăunătorii sau agenții patogeni să treacă de la o plantă bolnavă pe un exemplar sănătos.

figura 1.: Scurtarea tufelor zmeurului matur până la rădăcină

În cazul gărzilor vii rășinoși să nu uităm de pulverizarea după marea tăierea, respectiv de utilizarea substanțelor de tratare a rănilor (de ex. Fagél), căci în această perioadă ploioasă ciupercile se înmulțesc, plantele noastre se îmbolnăvesc mai ușor. Un factor important este că NU tăiem pomii noștri fructiferi toamna, să lăsăm aceste lucrări pentru perioada primăverii timpurii! Există o singură excepție: nucul. Întrucât acest copac lăcrimează (gutație) foarte ușor primăvara, astfel în această perioadă vindecarea rănilor este împiedicată, astfel să tăiem mai bine la începutul lunii septembrie crengile mai mari.

Tot printre lucrările de toamnă se numără tăierea plantelor bacifere, adică și a coacăzelor, agrișului, zmeurului, jostei (Ribes nigrolaria) (încrucișarea coacăzei cu agrișul), murele fără spini, respectiv alunul (în cazul acestuia să scurtăm toamna, pentru că înflorește primul în primăvară).

figura 1.:  Scurtarea Ribes nigrolaria cade, de asemenea, pe perioada toamnei

Pe lângă acestea să ne amintim de protecția tufișurilor noastre solitare din grădina noastră, astfel pe parcursul scurtărilor de toamnă să lăsăm timp, în orice caz,  pentru scurtarea lor.

  • zmeur: tăierea tufelor mature de zmeur de 2 ani până la rădăcină, tufele de un an  să le scurtăm cu 20-30 cm (în mijlocul tufelor se află cele mai valoroase muguri)
  • coacăz: la coacăzele de 2 ani să nu scurtăm tufele de 50 cm lungime, celelalte le tăiem până la 2-4 muguri
  • Ribes nigrolaria: să tăiem de la rădăcină tufele mai bătrâne de 4-5 ani, respectiv și tufele laterale. Lăsăm cele provenite din baza coroanei, căci acestea pot funcționa chiar și 10 ani.
  • Sunătoarele: le putem scurta până la 10-15 cm
  • liliacul de vară: să le scurtăm minim la jumătate, să se înfrățească în anul următor
  • salvia rusească: să le scurtăm minim la jumătate, să se înfrățească în anul următor
  • spiraea: pentru ca zăpada să nu le rupă crengile
  • mielăreaua : scurtăm la jumătate
  • ierburi ornamentale: cresc la o înălțime mare, sunt persoane care le leagă, sunt care le scurtează la o înălțime de 20-30cm, ambele lucruri sunt corecte și necesare ca nu cumva stratul de zăpadă se reducă din valoarea lor decorativă
  • levănțică: se poate tăia din ea imediat după înflorire, dar numai la vlăstarul verde deasupra părții lemnoase căci părțile lemnoase nu înverzesc.
  • potentilla fruticosa: pot fi scurtate la 15-20 cm

 

 

Sunt care susțin hotărât că perioada optimă a trandafirilor este, de asemenea, toamna, însă aveți grijă. Trandafirii scurtați prea mult pot îngheța ușor în urma gerurilor de iarnă, astfel să ne limităm la scurtarea lor la sfârșitul iernii sau dacă dorim neapărat să le scurtăm toamna, atunci să le scurtăm cu 10-15 cm peste mărimea planificată, căci capetele vlăstarilor trebuie tăiate oricum primăvara! Recomandarea mea este să tăiem numai florile ofilite, respectiv părțile bolnave toamna, restul poate aștepta până la începutul primăverii.

Bordás Melinda

Grădinăcu inima. Grădinăcu mintea!”

Be the first to comment

Leave a Reply