Mango, fructul tropical crescut în casă

gardviu Minune

Mango este un fruct național în India, Pakistan și Filipine, și este considerat un fruct sacru. Fructul de mango este foarte dulce și aromat, când este copt coaja are o culoare portocalie – roșiatică. Principiile active ale fructului mango: bogat în fibreantioxidanți, vitaminele A, C, E, B6, K, în Cu, potasiu, are 17 aminoaciziOmega 3 și 6Zinc, pectine, amidon. În unele zone ale Asiei este simbolul iubirii. Acum putem găsi acest fruct aproape în orice supermarket din țară. Să avem grijă dacă vrem să creștem un copăcel de mango acasă, deoarece frunzele sunt otrăvitoare. Recomand să le țineți departe de copii și animalele de casă.

La început este mai bine să luăm material săditor dintr-un loc sigur, deoarece semințele fructelor din supermarket nu încolțesc tot timpul. Dar putem încerca. Deci, dacă avem un mango, trebuie să scoatem sâmburele din acesta, și din sâmbure să scoatem semințele. Dacă semințele sunt mici, stafidite, atunci putem să le aruncăm la gunoi, dacă sunt sănătoase, albe, atunci sunt viabile. Pe acestea le punem într-un șervețel umezit și le ținem la căldură timp de 2-3 săptămâni. În tot acest timp să avem grijă să nu se usuce șervețelul. Dacă avem deja o tulpină de 5 cm, și o rădăcină destul de puternică, putem să le plantăm în ghivece mai mici. Și plantele tinere pot fi tunse în fiecare an, în așa fel încât tundem 10-20 cm din plantă în fiecare an (asta depinde și de cât a crescut planta).

Este o plantă pretențioasă, din acest motiv nu mulți se vor bucura de fructe bio. Este predispus la boli boli fungice. Dacă plantăm semințele, trebuie să avem multă răbdare, deoarece o să producă fructe doar dupa 8-10 ani, iar plantele crescute în ghiveci vor avea o producție limitată.

Deoarece vorbim despre o plantă tropicală, îi place locul cu umiditate mare și călduros, însă trebuie ferit de curent și de schimbările radicale de temperatură (de ex să nu deschidem geamul iarna, deoarece planta se va ofili din cauza frigului). Să avem grijă și cu îngrășământul, deoarece de la prea mult azot, planta se poate ofili. Cu cât înaintează planta în vârstă, are nevoie din ce în ce mai puțin azot, și mai mult fosfor și potasiu. În primii 2 ani trunchiul are nevoie de sprijin.

Be the first to comment

Leave a Reply