Să avem grijă de coacăze!

gardviu Minune

Cum se recomandă plantarea majorității baciferelor, se recomandă și plantarea coacăzului pe parcursul toamnei pentru că această vreme îi este cea mai benefică. Să tăiem puțin din tijele, tufișurile cumpărate la plantare. Cu cât tijele sunt mai slabe, cu atât mai mult să tăiem din ele (până la 3 muguri), pentru ca în perioada vegetației să obținem vlăstari cât mai puternici. Este regulă de bază cu cât tăiem mai mult din tijă (să lăsăm cât mai puține muguri pe ea) cu atât mai puternic va fi vlăstarul de ea!

La colonizare să-l plantăm puțin mai adânc decât a fost în pepinieră (acest lucru înseamnă că gulerul rădăcinii poate fi introdus liniștit sub pământ) pentru a se înrădăcina mai ușor. Trebuie să le tăiem cel mai devreme în luna iunie a anului următor, atunci efectuăm selectarea vlăstarilor (adică alegem cele mai puternice, sănătoase 4-6 vlăstari), restul le tăiem din rădăcină. În primăvara anului 2. trebuie să fie maxim 5 buc. de vlăstari pe tijă! La aceste tufișuri de coacăze de 2. ani nu ne atingem de vlăstarii care ajung deja la o înălțime de 50 cm (ele sunt vlăstarii puternici), iar pe cele mai slabe le tăiem din nouă până la 2-4 muguri să se întărească la următoarea dezvoltare a vlăstarilor!

 

Din păcate coacăzul are mulți dăunători, vestea bună este că dintre acestea puține produc daune – din punctul de vedere al fructului.

DĂUNĂTORI
Denumirea dăunătorului Când se ne protejăm? Cu ce?
Păduchele țestos din San José

(Quadraspidiotus perniciosus. Comst )

Apariția unor scuturi albe pe plante (sub acestea absorb păduchii). Poate fi observat pentru că păduchele țestos nu se înmulțește în mod surprinzător… Se taie și se arde materialul de sporire infectat sau aplicarea unui inamic natural:  viespea Prospaltella pernicios

Substanțele chimice nu au nici un efect! Dacă ung larva cu ulei uzat se nimicește (odată cu tufișul).

Viespea neagră a coacăzului (Pristiphora pallipes) la sfârșitul iernii Cu pulverizare de curățire uleioasă
Viespea galbenă a agrișului (Nematus ribesii) la apariția larvelor INSEGAR
Sfredelitorul lăstarilor și tulpinilor (Synanthedon tipuliformis) Își pune ouăle pe suprafața scoarței, se poate proteja împotriva ei până când larva nu intră în crengi DECIS, FENDONA, RIPCORD, CYPERIL, DIMILIN

Tăiem și ardem părțile de crengi infectate

Păduchele galben al agrișului (Cryptomyzus ribis) înainte de înflorire DANADIM
Afide (Hyperomyzus lactucae). la creștere vlăstarilor PIRIMOR, CHESS, ACTARA, MOSPILAN
Cleștarul coacăzului (Eriophyes ribis) înainte de înflorire DANADIM
Ţînţarul frunzelor de coacaz.(Dasyneura tetensi) Împotriva exemplarelor roitoare DECIS, CYPERIL, FENDONA

 

 

În cazul în care suntem contra tuturor tipurilor de pulverizare (din punct de vedere al sănătății), putem menține sănătoase coacăzele noastre prin aplicarea regulată a substanțelor nutritive organice  (compost sau îngrășământ  organic), prin tăiere și udare profesională și în timp, respectiv prin îndepărtarea și arderea crengilor, frunzelor bolnave (sau mai bine prin transportarea lor, eventual prin introducerea lor în sol). Să nu punem niciodată pe compost părțile bolnave ale plantelor pentru că de aici se pot înmulți dăunătorii în mod nestingherit!

Be the first to comment

Leave a Reply