Lucrări de noiembrie în grădina ornamentală

gardviu Minune

Odată cu venirea vremii mai răcoroase, mai ploioase să încetăm udarea și aplicarea îngrășământului pe bază de nitrogen pentru că în cazul în care plantele noastre se concentrează asupra creșterii, nu se întăresc în mod corespunzător și astfel pot deveni mai ușor victimele gerului de iarnă.

Să tundem iarba în noiembrie pentru ultima dată, dar nu foarte scurtă pentru a putea supraviețui mai bine iarna. Putem remedia încă iarba puțin deteriorată, cu suprafață inegală prin întinderea pământului care să fie constituit pe sol legat în mare parte din nisip, pe sol nisipos în mare parte din argilă, în lipsa acesteia din turbă. Putem amesteca, de asemenea, compost, îngrășământ de grajd fermentat și alte substanțe nutritive organice în amestec. Înainte de aplicare să semănăm semințe de iarbă la locurile cu lipsuri. Să aerisim părțile de mușchi și înfundate cu greblă cu dinți ascuțiți sau greblă specială de tăiere pentru iarbă.

După septembrie este deja riscant semănarea ierbii pentru că în vremea răcoroasă germinează lent, astfel nu înrădăcinează și nu devine destul de groasă în mod corespunzător până la venirea iernii.

Persoanele puțin mai curajoase pot încerca totuși cu semănatul de noiembrie când plantele încep să crească în primele zile mai delicate de primăvară și astfel supraviețuiesc cu șanse mai mari zilele caniculare de vară timpurii.

Căderea frunzelor de toamnă provoacă o supărare mare în grădina ornamentală bine îngrijită. Este păcat să transportăm frunzișul căzut în tomberon – suportând astfel și cheltuieli suplimentare – merită mai bine să facem compost din el. Eventual îl putem presăra între rândurile arbuștilor mai mari, în acest caz nu strică să favorizăm  descompunerea cu puțin îngrășământ artificial pe bază de nitrogen primăvara. În mod corect, frunzele de nuc, de obicei, nu se pun în compost pentru că împiedică creșterea plantelor, însă în decursul unui an acest efect al său scade atât de mult încât putem folosi liniștit compostul format din acesta.

Este mai periculoasă arderea frunzișului, care emite în aer de ex. dioxină cancerigenă și alte substanțe nocive asupra atmosferei și vietăților Pământului. Putem aduna frunzișul și cu ajutorul aspiratoarelor manuale de frunziș noi cu răspândire rapidă, însă să nu așteptăm prea multe de la acestea, sunt potrivite, mai degrabă, pentru adunarea de frunziș uscat de o cantitate mai redusă.

Acum putem suplimenta cu cel mai bun rezultat plantele stinse sau planificate noi. Pe lângă substanțele de înmulțire containerizate, putem alege și tipuri cu balot de pământ sau cu rădăcină liberă de la sfârșitul lunii.

Putem planta acum și plantele bulboase rezistenta la iarnă (de ex. lalea, zambilă, narcisă), însă să adunăm cele care nu rezistă la iarnă, de ex. dalia, kanna, gladiola. Să curățăm acestea de pământ, să le uscăm într-un loc cu umbră, aerisit și să le depozităm în pivnițe aerisite sau în condiții similare. Putem aplica îngrășământ artificial cu conținut de fosfor, potasiu și microelemente printre plantele ornamentale, să evităm numai nitrogenul pentru că acesta scade rezistența la îngheț a plantelor noastre. Este timpul deja să mutăm în casă plantele sensibile la ger, de ex. leandrul, Brugmansia, brumarea. Să nu ajungă în camera caldă ci într-un spațiu încă neîncălzit, dar și ulterior, de asemenea, într-un spațiu cu 5-10°C.

Be the first to comment

Leave a Reply