Cum să îngrijim citricele?

gardviu Minune

Cine a fost în țările meditaranee, nu o să uite niciodată mirosul florilor, sau chiar al fructelor de citrice (lămâie, portocală). În drum spre casă deja ne gândim unde am putea pune în grădina noastră și noi plantele acestea. În urmă cu 10-20 de ani, aceste plante erau atât de rare în țara noastră, încât erau prezente doar în grădini scumpe. În zilele noastre, din cauza încălzirii globale, plantele din sud deja pot trăi și în țările aflate mai înspre nord, se aclimatizează mai ușor.

Cel mai bine este să cumpărăm plantele primăvara, deoarece așa avem șansa șă înflorească și să producă fructe. Să nu replantăm în primul an, doar în cazuri extreme, dacă se sparge ghiveciul. Nu este nevoie să folosim îngrășământ, deoarece în magazinul specializat a primit destule nutriții, ca să înflorească. Din moment ce este o plantă mediteraneană, avem tendința să o punem la soarele arzător, dar să avem grijă! Nu îi place la soare, și nu o să se dezvolte așa cum ne așteptăm. De preferat să punem planta într-un loc ferit de curent, pe partea sudică a casei. Dacă vrem să plantăm neapărat în grădină, atunci să plantăm afară cu tot cu ghiveci, doarece iarna o să fie nevoie să o ducem în casă.

 

 

Deoarece primăvara înflorește, trebuie să udăm regulat, și la 2-3 săptămâni după plantare să începem să punem îngrășământ (2-3 cm grosime de gunoi de lilieci, porumbei sau găini). Nu are nevoie de farfurie sub ghiveci, doarece poate putrezi rădăcina. Are nevoie de apă doar când vedem că solul este puțin uscat. Florile se vor transforma în fructe micuțe verzi. În această perioadă, cam la mijlocul verii, este recomandat să le udăm zilnic dimineața.

Dacă le udăm cu apă de la robinet, să ținem cont de faptul că din cauza substanțelor din apă, frunzele se vor îngălbeni.

Toamna trebuie să le ducem în casă doar dacă temperatura scade sub 10 grade pentru mai multe timp. Iarna, planta trebuie să ținem plantele la 10-12 grade, într-un loc însorit, însă acest lucru să se facă treptat. Dacă este o iarnă cu  temperaturi ridicate, este indicat să le udăm mai des, deoarece intră în stare adormită doar la aproximativ 10 grade. Atunci să nu le mai udăm , să lăsăm solul să se usuce, doarece nu o să mai absoarbă nici nutriții, nici apă din sol. O să observăm că au căzut frunzele de pe plantă, însă să nu intrăm în panică, și să nu udăm planta, deoarece atunci o să moară. Deoarece este o plantă cu frunze căzătoare, este normal ca pe timpul iernii să își piardă frunzele, însă primăvara se va regenera.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply