Urechelnița

gardviu Minune

Urechelnița este o plantă erbacee perenă, meliferă. Aparține familiei crasulaceelor. Frunzele de la nivelul solului – mari, cărnoase – sunt dispuse ca într-o rozetă. În general, frunzele acestei plante au forma ovală și vârful ascuțit. În vârful plantei se află florile, de culoare roșie sau roz.

La început urechelnița a fost numitp “barba lui Jupiter” în Roma Antică. Majoritatea bărbaților romani erau rași. Jupiter, regele zeilor și rege al cerului, era înfațișat cu barbă. Forma rotundă a urechelniței, originară din Alpi și Pirinei, le-a reamintit cumva romanilor de înfățișarea lui Jupiter. De aici, oamenii din popor credeau că urechelnița îi poate proteja de fulgerul aruncat de Jupiter. Din acest motiv, mulți romani plantau urechelnița pe acoperiș pentru a îndepărta fulgerele care ar fi putut provoca un incendiu.

Decorează orice grădină, chiar dacă este plină cu pietriș. Este o plantă importantă atât în medicina tradițională, dar și la prepararea medicamentelor, și a cosmeticelor, însă este deosebit de nepretențioasă în același timp.

Seva de la plantă a fost folosită pentru a amelioare durerea de urechi. Era nevoie doar de câteva picături de sevă proaspătă, și durerea dispărea. Se poate folosi pentru bătături, pișcături de insecte sau arsuri. Ceaiul din plantă este indicat în cazul durerilor în gât.

Este o lantă suculentă, veșnic verde. Poate trăi chiar și pe acoperișul casei.

Urechelniţa are proprietăţi antiinflamatorii, antibiotice şi cicatrizante, ajută la eliminarea viermilor intestinali. Sucul plantei este folosit in creme pentru înlăturarea pistruilor sau a petelor.

 

Be the first to comment

Leave a Reply