Hipertensiunea este o afecțiune frecventă în care sângele exercită o presiune exagerată asupra pereților arteriali, iar tensiunea depășește frecvent limita de 160/95. Cauza în 95% dein cazuri rămâne un mister, însă sunt motive din cauza cărora apare tensiunea crescută, pe care putem să le evităm. Este foarte important să identificăm problema cât mai curând, deoarece dacă rămâne netratată, poate avea efecte grave negative. De obicei tensiunea crescută nu are simptome, însă dacă totuși apar atunci pot fi acestea: durere de cap, sângerare nazală, vederea încețoșată, amețeală, transpirație excesivă, oboseală. Să fim atenți la semnele date de corpul nostru, deoarece lucrurile mărunte ne pot spune multe. Tensiunea crescută poate apărea și din cauza altor boli, sau ca și efect advers al unor medicamente. Din alimentație trebuie să excludem următoarele lucruri: băuturile alcoolice, cafeaua, mâncărurile prea sărate, cu grăsimi sau prea condimentate. Totodată este recomandat să avem o relație armonioasă cu cei din jurul nostru, fără conflicte, să facem sport, și să avem o rutină zilnică sănătoasă.
Ne ajută să trecem peste perioadele stresante din viață următoarele uleiuri esențiale:
- portocală
- trandafir
- paciuli
- piper negru
- lavandă
- busuioc
- ienupăr
- mentă
- romaniță
- iasomie
Să pregătim cu ajutorul uleiurilor esențiale o cadă cu apă în felul următor: în apa călduță să adăugăm 5-10 picături de ulei. Uleiurile esențiale de obicei se folosesc în amestecuri de câte 3, însă este bine și dacă le folosim separat. Să facem baie în această apă pentru aproximativ 30 de minute. Dacă boala este încă la început, cu puțină atenție, și o cură de plante medicinale, putem regulariza tensiunea arterială. Consumul de ceaiuri însă nu poate să lipsească nici după regularizarea tensiunii, doar putem micșora cantitatea.
Ceaiuri cu efect de calmare
Să dizolvăm o linguriță de busuioc în 200 ml de apă, să lăsăm să stea aproximativ 15 minute, după care să bem. Acest ceai se bea de 2 ori pe zi, după masă. Dacă aveți probleme cu digestia mâncărurilor, atunci recomandăm să consumați înainte de masă cu 20 de minute.
Iată și câteva alimente care au efect de scăderea tensiunii:
- tărâțe de ovăz
- mere
- ulei de măsline
- usturoi
- alge
- iaurt (natur)
- lapte cu conținut scăzut de grăsimi
- miez de nucă
- stafide
- migdale
- semințe de floarea soarelui
- castane
- cartofi
- brânzeturi
- lămâie
- varză acră
Desigur, aceste remedii nu înlocuiesc medicația prescrisă de doctori.
Be the first to comment