Susținătorii de toamnă a sănătății – ciupercile

gardviu Minune

S-au scris deja multe articole despre efectele dăunătoare ale ciupercilor, nu ar fi de cuviință deci să prezentăm cealaltă parte a acestei grupe minunate. Știm că ciupercile nu aparțin nici categoriei animalelor, nici categoriei de plante, căci pot avea proprietățile ambelor categorii:

  • Dispun de perete de chitină (proprietate animalieră)
  • Sunt heterotrofe, adică își produc substanțe nutritive din substanțe organice (proprietate animalieră)
  • Se înmulțesc cu spori (proprietate vegetală)

Nu ne putem permite să trăim cu mitul conform căruia ciupercile sunt numai dușmanii grădinii noastre minunate, pentru că toată grupă ocupă un rol ecologic important în flora și fauna Pământului nostru. Deoarece majoritatea lor sunt organisme de descompunere, astfel produc substanțe nutritive utile din resturile vegetale și animaliere căzute, pe care ulterior tot plantele le pot absorbi prin intermediul rădăcinilor, animalele consumă plantele bogate în substanțe nutritive sănătoase și cercul se închide. Acesta este circuitul vieții.

Țara ciupercilor este aproape atât de extinsă ca și cea a plantelor, începând de la ciuperca de mucegai până la ciupercile cu pălărie consumabile și de către om. Întrucât a venit toamna și plouă mai frecvent, să încălțăm cizmele noastre și hai în pădurea după ploaie. În mod garantat vom găsi specii de ciuperci proaspete, comestibile care sunt extrem de benefice sănătății noastre. Să vedem câteva specii cunoscute și mai puțin cunoscute dintre ele:

 

  1. Ciuperca Agaricus bresadolianus: Sunt foarte multe specii de tip Agaricus, în general, acestea sunt comestibile. Pălăria ei are diametrul de 5-10 cm, piciorul este 3-7 cm, este o ciupercă albă. Gulerul este slab, cu membrane, vârful piciorului este ușor roz, are un miros foarte plăcut de ciupercă! Atenție! Poate fi confundată cu ciuperca otrăvitoare Agaricus pilatianus a cărei carne se colorează în galben dacă se taie în jumătate (rămâne albă în cazul ciupercii comestibile)!!! Să le culegem numai din pădure pentru că lângă drumurile rutiere pot lega ușor metalele grele.
  2. Hulubița aurie (Russula aurata): A primit numele de la pălăria ei de culoare galben-auriu care în perioada tinereții are formă semi-rotundă, apoi devine plată. Blocul cărnos crește, de obicei, până la 10 cm, are culoare albă. La noi este relativ rar întâlnită.

3.Ciuperca cerbilor (Pluteus cervinus): O putem întâlni tot anul, astfel dacă găsim odată, trebuie numai să ne întoarcem la ea. O putem întâlni atât în păduri, cât și pe câmpuri. Pălăria ei brună are o lățime de 5-15 cm, piciorul poate fi scos din pălărie prin răsucire. Din fericire nu prea poate fi confundată cu nici o altă ciupercă otrăvitoare.

 

  1. Hribul arămiu (Imleria badia): Poate fi întâlnit în pădurile foioase și rășinoase cu sol acidic. Pălăria este de culoare maro castaniu, are diametrul de 4-10 cm, pe când piciorul este de culoare maro deschis, cu lungime de 5-9 cm. Carnea este gălbuie, însă poate devine albăstruie la tăiere! Poate fi confundat cu fierea pădurii (Tylopilus felleus) necomestibilă (nu este aceeași cu otrăvitoare!!!), respectiv cu hribul cenușiu (Boletus edulis) comestibilă.
  2. Buretele melcesc (Hygrophorus eburneus): Îl putem întâlni toamna peste tot, însă puțini îl plac datorită gustului amărui. Toată ciuperca este albă, pălăria are o lățime de 3-10 cm, piciorul este suplu, subțire, cu lungime de 5-15 cm, are miros specific melcesc, însă puțini îl plac datorită aromei sale intense.

  1. Bozuz (Phallus impudicus): Dacă ne grăbim, putem întâlni această ciupercă cu căciulă până în octombrie, în mod sigur nu o vom confunda cu nimic altceva (cel puțin cu alte ciuperci, eventual cu Zbârciugul galben (Morchella esculenta)). Atenția însă! Această ciupercă este comestibilă numai tânără, când are așa-numita formă de ou de vrăjitoare.

În afară de aceste ciuperci, în pădurile noastre pot fi întâlnite exemplare comestibile într-un număr mare, merită să le căutăm, și numai pentru forma, aroma lor. Însă să avem în vedere să supunem ciupercile culese de noi unei verificări efectuate de către un expert în ciuperci, căci câte o specia poate fi ușor confundată cu ruda ei otrăvitoare, să nu ne pare rău de bani pentru siguranță, sănătatea noastră valorează mai mult!

Be the first to comment

Leave a Reply