Primii pași în plantarea puieților

gardviu Minune

Chiar dacă suntem doar la sfârșitul lui ianuarie, și multă lume vrea doar să stea în casă la căldură, grădinarii pasionați deja iese și face ceva productiv. Desigur, nu începe să sape în zăpadă, și să planteze acolo, ci începe să crească plantele în seră sau în casă!

Despre plantarea semințelor am vorbit deja într-un articol anterior ( Vine primăvara ), din acest motiv o să vă scriu mai multe despre principiile de bază ale plantatului.

Cele mai multe plante, fie vorba și despre legume, și despre plante fructifere, se vor planta în ghivece mai mici, până nu se întăresc destul ca să putem să le plantăm afară în grădină. Dacă am planta puieții mici direct în grădină, deoarece buruienile le vor ataca și vor absoarbe nutrițiile de la ele. Este mai simplu să le îngrijim dacă sunt la un loc, putem identifica mai repede dacă o plantă are o boală, și putem să o separăm de celelalte, ca să nu afecteze celelalte plante.

Pentru plantare avem nevoie doar de mănuși, o lopățică și de pământ de flori. Nu recomand pământul din grădină, deoarece este, cel mai probabil nu are destule nutriții. Pământul de flori este bine să o amestecăm cu turbă, pentru ca apa să treacă mai ușor prin ea. Dacă solul în care plantăm puieții este greu, apa nu se va scurge prin ea, și rădăcinile plantei pot putrezi.

Dacă vrem să replantăm puieții, să avem grijă să nu rupem rădăcinile subțiri, deoarece atunci se vor regenera mult mai greu. Umplem ghiveciul nou cu pământ, punem planta înăuntru, umplem cu pământ, și apăsăm ușor în jurul plantei ca să se înrădăcineze mai repede. Rămâne doar să le udăm, dar întotdeauna să folosim stropitoarea, având grijă ca partea de deasupra din plantă să primească cât mai puțină apă.

Be the first to comment

Leave a Reply