Metcalfa pruinosa Say

gardviu Minune

Probabil mulți dintre noi am observat că la mijlocul verii apar pe plantele noastre „stupele pufurile” albe.  Aceste stupele, de fapt, sunt secrețiile emise de metcalfa pruinoasa care au suprafață ceroasă. O altă caracteristică a lor este că imediat ce atingem acest „pufuri” albe, pocnesc, sar pe noi.

Metcalfa pruinosa Say care aparține ordinii cu două perechi de aripi identice (HOMOPTERA) în anul 2004 a decis să se instaleze pe teritoriul țării noastră, de atunci în fiecare an apare într-un număr ascendent în livezi, grădini, în grădinile viticole, în grădinăriile plantelor ornamentale. De fapt nu exemplarele dezvoltate produc firele ceroase aflate pe spatele frunzelor prin intermediul glandelor ceroase, ci forma larvei.

Datorită faptului că javra mică iernează în formă ovul (din octombrie până în aprilie), în Aprilie ies larvele și dăunează începând din luna Mai până în Septembrie. Dar cum?

 

Noi vedem numai vai ce pufuri urâte albe sunt pe tije, frunze, nu-i așa? Dar să nu ne încredem că nu vedem inițial nici o deformare promptă pe plante pentru că acest mic animal este un vector viral (distribuitor de virusuri vegetale). În acest caz distribuie mai mult fitoplasme, nu virusuri, însă din punct de vedere al rezultatului final prezintă pericol la fel de mare. Exemplarele dezvoltate au organ bucal de înțepare-absorbție cu care distribuie agenții patogeni, astfel încât absorb lichidul unei plante deja bolnave, apoi zboară pe un exemplar încă sănătos (pentru a absorbi lichidele vegetale ale acesteia), însă atunci introduce frumos în exemplarele vegetale sănătoase până acum agenții patogeni aflați deja în el.

Așa că trebuie să ne protejăm de ele! Vine din nou întrebarea neplăcută, cum?

Răspunsul simplu este că în nici un fel. Întrucât stratul ceros secretat de larve nu permite introducere substanțelor de pulverizare nici în apropierea insectelor, așa că le putem pulveriza până la disperare, ne râd în fața dedesubtul  stratului ceros protector. Există substanțe chimice are sunt extrem de eficiente, problema este că vor distruge nu numai insectele Metcalfa pruinosa Say, ci și insectele benefice, respectiv cei cu sânge cald. Astfel încât să omitem, pe cât posibil, aceste metode.

Desigur nu ne dăm bătuți! Căci putem reduce din numărul lor prin pulverizatoare de curățare pe bază de ulei, utilizând substanțe detergente (active pe suprafață)! Acestea singure distrug insecta pentru că îndepărtează stratul ceros de pe ele, motiv pentru care ele se deshidratează, apoi mor. Tocmai de aceea este suficientă apa cu săpun sau apa cu ultra. Concret trebuie curățate cu apă cu ultra de pe suprafața plantei! Pericolul este că îndepărtează stratul ceros de pe plantele cu suprafață ceroase care pe termen scurt poate cauza arsură pe suprafața plantelor!

Pentru cei care sunt puțin mai confortabili, se poate aplica una dintre pulverizatoare de curățare pe bază de ulei, cum ar fi: uleiul Neem sau Neemazal TS. Ambele sunt substanțe biologice, din aproape 100 ml se poate realiza o soluție pulverizatoare de 20 litri cu concentrație de 0,5%. Întrucât sunt substanțe ecologice, aceste produse nu dăunează majorității organismelor vii (de ex.: Reclinervellus nielseni, buburuzele, acarienii răpitori).

Știm cu toții faptul că în floră și faună supraviețuiește numai cel care se poate acomoda. Tocmai de aceea să nu subestimăm puterea unei insecte mici, sau unui buruieni aparent nesemnificative. Dispun de o rezistență incredibilă și frecvent sunt mai „inteligenți” decât noi oamenii, căci până găsim un ser (chimicale) împotriva lor din nou și nou, ele deja s-au adaptat la situația nouă. Astfel lupta devine permanentă. Are capacitate de acomodare exemplarul care poate să-și păstreze identitatea (adică se poate alimenta, își păstrează capacitatea de reproducție, etc.). Care moare, înseamnă că nu s-a acomodat, ci a fost învins.

 

Bordás Melinda

„Grădină…cu inima. Grădină…cu mintea.”

Be the first to comment

Leave a Reply