Importanța plantelor medicinale

gardviu Minune

Plantele au o importanţă deosebită în viaţa oamenilor deoarece ele asigură aportul de vitamine şi substanţe nutritive de care aceştia au nevoie, iar prin procesul de fotosinteză îşi îndeplinesc rolul de plămân verde al planetei. Plantele ne oferă vitamine, grăsimi, micro şi macroelemente, ceară, amidon, proteine, celuloză etc. După perioada primului război mondial, din cauza lipsei de medicamente, oamenii au început să caute un efect similar cu cel al medicamentelor în plante. Așa s-a descoperit și morfina, care, după cum bine știm, are un efect analgezic.

Utilizare industrială a plantelor medicinale

Ierburile au o importanță mare în culturile horticole, deoarece unul dintre scopurile principale ale producției de medicamente este de a produce ingrediente active din plante cât mai curate posibil, fără contaminare sau agenți chimici, sintetici. Aceste plante bio nu sunt potrivite doar pentru vindecare, ci se pot folosi în mai multe moduri.

 

Metode/scopuri de utilizare:

  • Vindecare (medicina alternativă): Atât în medicina veterinară, cât și în tratarea oamenilor au fost recunoscute pentru o gamă variată de utilizări. Datorită ingredientelor active pe care le conțin, se pot folosi în creșterea ecologică a animalelor. Fitoterapia este utilizată în medicina veterinară, ca urmare a îmbunătățirii calității cărnii a animalelor. Datorită faptului că în aceste ierburi nu există materiale chimice, sintetice, carnea va avea un raport mai favorabil de proteine și grăsimi.
  • Industria cosmetică: Cel mai adesea se utilizează extracte din plante (uleiuri esențiale, antioxidanți naturali). Multe fabrici de cosmetice cumpără plantele din ferme ecologice, pentru prelucrare. În plus, coloranții vegetali obținuți natural sunt utilizați în industria cosmetică. Din florile de șofran se extrage galbenul, din frunzele de urzică verdele.
  • Industria alimentară: În ceea ce privește cumpărarea plantelor medicinale, industria alimentară are cea mai importantă legătură cu achiziționarea plantelor bio (se utilizează la: condimente, suplimente nutritive, ceaiuri).

 

Be the first to comment

Leave a Reply