Cum să crești avocado acasă

gardviu Minune

Această plantă originară din America, este din ce în ce mai căutat și la noi în țară. Poate crește chiar și până la 20 metri înălțime. Nu este doar un fruct deosebit de gustos, dar este și o plantă medicinală extraordinară.

 

Din sâmburele masiv al acestui fruct se prepară ulei presat la rece, care este ideal pentru tratarea reumatismului. Uleiul se folosește și la prepararea produselor cosmetice, datorită nivelului crescut de vitamina A și E. Datorită conținutului mare de antioxidanți, cei care suferă de probleme cardiace ar trebui să consume avocado în fiecare zi.

Cum să creștem acasă un mini copac de avocado?

În primul rând trebuie să facem rost de sâmburele intact al fructului. Acest lucru nu este atât de ușor precum pare, doarece atunci când vrem să scoatem sâmburele, de cele mai multe ori rănim și sâmburele. Dacă sâmburele nu este intact, atunci din acela nu o să se dezvolte un copac.

Să spălăm bine sâmburele, după care să punem cu partea mai lată în jos pe 5 scobitori, pe un pahar de apă. Doar două treimi din sâmbure să fie în apă! Să punem acest pahar undeva într-un loc cald, de exemplu lângă calorifer, însă nu în geam. Dacă totul merge bine, atunci în aproximativ 7 săptămâni vom vedea că sâmburele este crăpat, iar sus va începe germinarea. Să lăsăm să crească puțin, dar atunci când ajunge la jumătate de metru înălțime, să tundem înapoi la aproximativ 30 cm. Să verificăm rădăcina dezvoltată, și dacă ni se pare că s-a dezvoltat destul, eventual planta are și frunze, atunci nu mai rămâne altceva de făcut decât să replantăm într-un sol plin cu nutriții.

La plantare să avem grijă să primească destulă apă, însă doar cât să fie solul umezit bine, nu trebuie să fie apă și în tavă. Între două udări solul să se usuce un pic. Îi plac locurile însorite, are nevoie de multă lumină.

 

Probleme ce pot apărea:

  • Poate fi efectul udării în exces dacă planta are frunze palide, și au o culoare gălbuie.
  • Vârful plantelor se usucă → pământul nu este bun, din această cauză ori spălăm solul, ca să iasă sărurile din acesta, ori schimbăm pământul.
  • Este firav, nu se ramifică → trebuie să tundem mai des din vârfuri
  • Nu înflorește → Se întâmplă ca planta să nu se acomodeze, ea fiind obișnuită cu vremea tropicală
  • Cad frunzele → dacă pierde frunzele îmbătrânite, atunci să nu ne facem griji, chiar dacă este veșnic verde, unele frunze tot o să cadă

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply