Buruieni sau plante medicinale? Pot fi amândouă! Partea II.

gardviu Minune

Grădina este plină cu plante, despre unele știm că sunt plante decorative. Celelalte sunt plante roditoare. Însă sunt cele pe care le numim buruieni, și soarta lor este doar una: le aruncăm la gunoi!
Însă sigur sunt buruieni? Sau doar pentru noi? În acest articol veți vedea că multe plante pe care până acum le-an numit buruieni, au de fapt proprietăți vindecătoare.
Buruienile sunt dăunătoare plantelor din grădină. Absorb lumina, apa și nutrienții de la celelalte plante. Și datorită faptului că sunt plante robuste, cu creștere rapidă, necesită un spațiu mai mare. Pot fi purtătoare de boli, ciuperci, și insecte dăunătoare. Pot cauza reacții alergice, pot fi otrăvitoare, deci nu pot fo folosite sub nici o formă.
Dar nu în toate cazurile. Dacă știm cum le putem folosi, atunci pot fi plante medicinale. Câteva exemple:

6. Urzica (Urtica dioica):
Cu toții am fost înțepați de urzică, însă știm și că ajută în cazul reumatismelor. Se folosește în cazul curelor de detoxifiere, deoarece are un efect diuretic, și curăță sângele de toxine. Ceaiul se poate folosi în cazul hemoroizilor, dar și ca și șampon pentru părul gras, cu mătreață.

7. Traista-ciobanului (Capsella bursa-pastoris):
Cunoaștem această plantă încă din copilărie, însă ceea ce nu știam pe atunci este că ajută la tratarea mai multor boli. Ceaiul din această plantă ajută la normalizarea ciclului menstrual la femei. Extern se poate folosi ca și compresă în cazul sângerărilor nazale, sau de orice fel, vindecă rănile mai repede. Gravidele să nu folosească această plantă în nici un fel!

8. Ambrozie (Ambrosia artemisiifolia)
La noi această plantă a apărut în jurul anilor 70, crește până la 1,5-2 m înălțime, și poate provoca reacții alergice. Însă puțini știu că este o plantă medicinală activă. Ceaiul din plantă se poate folosi în cazul problemelor gastrice, sau sângerărilor interne.

9. Tătăneasă (Symphytum officinale)
Este extrem de toxică, se poate folosi DOAR EXTERN! Se regăsește în cremele pentru vânătăi, răni. Se poate folosi împotriva reumatismului.

10. Sânzienele (Galium verum)
Se folosește în cazul problemelor cu rinichii, datorită efectului diuretic. Se poate folosi și în cazul problemelor cu ficatul. Extern, ajută la ameliorarea problemelor cu pielea, la cicatrizarea rănilor.

Să nu subestimăm comorile ascunse din propria grădină, să le utilizăm cu încredere, și să îi învățăm și pe copiii noștri să iubească natura!

Be the first to comment

Leave a Reply