Bananier pentru decor

gardviu Minune

Bananierul a fost intotdeauna una dintre cele mai cunoscute fructe tropicale si in gradinarii si in propria locuinta. Sunt 2 tipuri de bananier pentru decor (Musa balbisiana var. balbisiana si Musa velutina) care sunt cele mai populare, deoarece fructele nu sunt galbene, ci albastre sau roze.

Bananierul roz este originar din India, este un bananier pitic, care creste pana la 1-1,5 m inaltime. Florile si fructele sunt de o culoare roz aprins, fructele sunt comestibile, insa au multe seminte. Planta are o tulpină dreaptă, de culoare galben-verzui sau verde roşiatic. Frunzele sunt de dimensiuni mari, ovale, cerate şi de culoare verde închis, având vene roşiatice evidente pe partea inferioară, iar pe cea superioară, pete gălbui. Primăvara, pe tulpină apar mai multe crenguţe care produc o inflorescenţă de culoare roz fucsia, la baza căreia apar mici flori galbene sau portocalii. Vara, pe tulpina plantei cresc mici banane de culoare roz, care sunt acoperite de puf. Fructele de Musa velutina sunt comestibile, chiar dacă gustul acestora nu este foarte plăcut, având un miros un pic înţepător, iar pulpa are o consistenţă făinoasă şi are numeroase seminţe mari. În general, aceste plante sunt cultivate doar pentru aspectul lor ornamental. Cel mai bine se dezvolta la semiumbra, nu rezista la soarele puternic.

Musa velutina preferă terenul bogat în materie organică, pentru a se menţine umiditatea, dar şi a se drena uşor. Cel mai potrivit substrat îl reprezintă un amestec de turbă cu perlit în părţi egale. Planta are o creştere destul de rapidă, de aceea în primii patru-cinci ani de viaţă este recomandată schimbarea anuală a ghiveciului.

Musa balbisiana var. balbisiana este o specie mai înaltă, poate să crească și la 3-7 metri, produce flori roșii, fructe albastre, care nu se pot consuma. Temperatura ideală este de 25 grade, însă nu la soarele arzător. Peste 25 grade frunzele încep să se îngălbenească, și în cazul acesta este mai bine să ducem planta la umbră. Iarna rezistă până la 10 grade (însă nu o să crească în perioada aceasta), sau putem să ținem în casă (departe de calorifer, însă să aibă parte de soare).

Are nevoie de o cantitate mare de nutriții, deci cel mai bine este să le plantăm într-un ghiveci cât mai mare, și să adăugăm nutriții. Are nevoie de multă apă, în să să nu lăsăm niciodată apă în vasul de sub ghiveci, deoarece rădăcina o sa putrezească.

Be the first to comment

Leave a Reply