Nu este doar super sănătos, dar este o plantă decorativă extrem de frumoasă, care se poate planta în grădină sau chiar în ghiveci.
Aronia sau Scorușul negru este o plantă nepretențioasă, care formează un arbust dens, si se pretează atât pe soluri umede cât și pe cele uscate. Toamna, frunzele devin rășiatice, și atunci produc fructe. Este extrem de rezistentă, se dezvoltă bine și pe soluri nămoloase, cele nisipoase, sărate. Îngrijirea este foarte simplă. Îi plac locurile însorite, sau la semiumbră.
Se poate forma ca un arbore fructifer, însă este frumos și ca tufă decorativă, datorită frunzișului ce își schimbă culoarea. Suportă bine orice tip de sol. Pentru a avea o productivitate crescută, are nevoie de mai multă apă. Este mai bine daca plantaţi pe soluri permeabile la apă. Cu tratamente moderne, cu bacterii pentru sol, aproape orice tip de sol poate fi ideal pentru cultivarea aroniei.
Plantarea se poate face toamna sau primăvara. Este important să udăm foarte bine şantul când plantăm scoruşul negru. La plantarea în primăvară, creşterea începe imediat.
Nu are nevoie de pulverizare regulată. Are capacitate ridicată împotriva dăunătorilor şi bolilor. Este ideal pentru a produce fructe bio/sau bio-organice. În cazul acesta este bine să plantăm trifoi alb între rânduri. Acesta nu lasă buruienile să crească.
În aprilie şi în mai înfloreşte cu flori albe.
Coacerea fructelor începe în august şi durează aproximativ o lună. Este recomandat să lăsăm fructele pe arbust până când se poate, deoarece asta îmbunătaţeşte gustul lor. Dacă în timpul verii este o climă caldă moderată atunci puteţi lăsa fructele până toamna târziu, chiar până la iarnă. Câteodată se întâmplă să mai găsim câteva şi primăvara în timpul tunderii. În procesul de coacere prima dată au culoarea roşie, după care neagră. Fructele au un gust amar şi astrigent.
Efectul aroniei asupra sănătăţii noastre?
-ajută la îmbunătăţirea fluxului sangvin
– ajută la stabilizarea tensiunii arteriale
-elimină bolile tractului digestiv
-înlătură metalele grele din organism
-împiedică riscul de arteroscleroză
-se poate folosi ca analgezic în cazul migrenelor
-îmbunătăţeşte funcţionarea tractului digestiv
-împiedică anemia cauzată de deficitul de fier
-întăreşte sistemul imunitar
– reduce riscul de diabet
-înfluenţează şi îmbunătăţeşte vederea (împiedică formarea cataractei şi protejează ochii de razele UV)
-îmbunătăţeşte memoria
-creşte nivelul de elasticitate a pielii (încetineşte procesul de îmbătrânire)
– împiedică apariţia unor boli cronice, cum ar fi: Parkinson, cancer
-ajută la prevenirea bolilor ficatului şi a altor organe, la bolile tractului digestiv
– ajută la funcţionarea corectă a glandei tiroide, reglează nivelul de hormoni
Detalii: http://www.aronia-ro.ro
Be the first to comment